SOOZ: ‘Geen gedragscodes voor introducties’

De uitzending van Rambam over misdragingen rondom ontgroeningen bij studentenverenigingen deed ook in het Zwolse studentenleven stof opwaaien. Het Studenten overleg orgaan (SOOZ) neemt afstand van de door Rambam gefilmde praktijken.

“Introducties zijn er om eerstejaars te verbinden en te introduceren aan de omgeving waar zij gaan studeren. Het gezamenlijk meedoen aan een introductie schept een band tussen de aspirant-leden, daar zijn de jaargroepen op gebaseerd,” laat SOOZ- voorzitter Sven Boekelder weten.

In de aflevering van het tv-programma Rambam was te zien hoe aspirant-leden in onder andere Groningen, Utrecht en Rotterdam te maken kregen met intimidatie en verbaal geweld tijdens hun introductieperiodes. Volgens het SOOZ moet er altijd accuraat gehandeld worden op dergelijke incidenten, ook als deze in Zwolle zouden plaatsvinden.

Sinds 2010 heeft Windesheim in samenspraak met het SOOZ elke vorm van ontgroening verboden bij aangesloten verenigingen. Boekelder: “Wij bieden jaarlijks EHBO-trainingen aan aan de aangesloten verenigingen en we faciliteren gezamenlijke vergaderingen waar zaken, gerelateerd aan de introductie, bespreekbaar worden gemaakt.”

Het SOOZ heeft naar aanleiding van de uitzending van Rambam geen behoefte om gezamenlijke gedragscodes af te spreken met de verenigingen. “Er zijn geen recente incidenten in Zwolle geweest die het gevolg waren van dergelijke misdragingen”, aldus Boekelder.

Een half miljoen mensen bekeken de ophefmakende aflevering van RAMBAM, waarin werd gesuggereerd hoe eerstejaarsstudenten in Rotterdam, Utrecht en Groningen werden bespuugd, geslagen en vernederd tijdens hun ontgroeningsperiode. (RvA)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *