Nooit meer menukaartstress

Oud-journalistiekstudent Silke Polhuijs zoekt de beste Zwolse plekken om te lunchen, te dineren of te borrelen. Deze week: ‘Deliroos’.

Leuk hoor, lunchen bij een tentje in de stad. Maar zo af en toe loop ik tegen een aardig luxeprobleem aan: op menukaarten staat altijd zovéél. En álles is lekker. Wat moet ik dan in vredesnaam kiezen? Neem ik iets gezonds? Of juist iets zoets? Zoveel vragen. Deliroos heeft daar wat op bedacht. In deze schattige lunchroom aan de Sassenstraat hóéf je niet te kiezen. Dat scheelt weer een hoop keuzestress, zo op je vrije middag.

Op het menu staan namelijk een hoop broodjes, waarvan je er meerdere tegelijk kunt bestellen. Dat hoeven dan niet per se de grote versies te zijn; je kan juist meerdere kleine broodjes combineren van twee euro per stuk. Zo simpel, je bedenkt het niet. Op de kaart staat dat je aan drie à vijf broodjes genoeg hebt. Hm, drie à vijf. Wat is wijsheid? Ik begin bescheiden en kies er drie: geitenkaas, serranoham en avocado.

De bammetjes worden op een grote, ronde plank geserveerd. Ze smaken goed, hoewel ik de combinatie mozzarella-avocado op het avocadobroodje niet zo geschikt vind. Beide hebben van nature een neutrale smaak, dus dat is een beetje flauw zo. Maar verder zijn de ingrediënten lekker vers en de broodjes, ondanks hun kleine formaat, rijkelijk gevuld.

Deliroos zit binnenin Blauwdruck: een winkeltje waar allerhande spulletjes liggen die kunstenaars verkopen. Houtgesneden beeldjes, geïllustreerde ansichtkaarten en oorbellen met aparte stenen, dat soort gezellige dingen. Alles staat uitgestald op houten tafeltjes en gestapelde fruitkisten, en het plafond bestaat uit retro-achtige tegels. In de lunch-hoek staat een grammafoonplaat oude bluesdeuntjes te spelen.

Na drie broodjes heb ik nog steeds trek, en een enorme monchoutaart roept mijn naam vanuit de vitrine. Vooruit, om het af te leren. Ik bestel een puntje en echt: hij is binnen een minuut weg. Die. Taart. Is. Goddelijk. De monchou is zo zacht dat het zo m’n keel in glijdt. En ook de zoete kersen met perfecte hoeveelheid jam verdienen een prijs. Serieus, deze mensen kunnen bakken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.