‘Het had ook anders kunnen aflopen’

Vierdejaars Noud Freriks (lerarenopleiding natuurkunde) woont aan het Talentenplein, in studentenflat Tracé. Hij is één van de bewoners die afgelopen weekend wakker schrokken door de brand in hun flat. Samen met zijn vriendin en klasgenoot Amber Petersen doet hij zijn verhaal.

Amber: “Het was zaterdag, zeven uur ’s ochtends en we lagen heel diep te slapen. Ik werd een beetje half wakker van iets en had zoiets van: wat is dat voor een irritant geluid? Ik dacht eerst nog aan een autoalarm.”

Ze maakte haar vriend Noud wakker. Noud: “Ik dacht ‘ik draai de batterijen wel even uit het brandalarm’. Maar toen zagen we de rook op de gang en hadden we door dat er écht iets aan de hand was.”

‘Jullie moeten eruit!’
Amber: “De rook op onze zesde verdieping was niet eens zo dik, maar er hing wel heel erg de geur van brand en roet. Op dat moment was er al politie beneden op straat en de brandweer kwam ook net aan. Ze schenen met een grote zaklamp omhoog en riepen: jullie moeten eruit!”

“We bonkten op alle deuren en belden overal aan, voor het geval dat er nog mensen lagen te slapen. Maar op een gegeven moment werd het voor ons ook echt tijd om te gaan.”

Noud: “Achteraf hoorden we van de brandweer dat er daarna nog één iemand op onze gang door de brandweer is wakker gemaakt. Die had de bel en ons gebonk niet gehoord. En er was een bewoner van wie we niet wisten of hij thuis was of niet. Achteraf bleek van niet, maar op dat moment dachten we: als hij nog wel op z’n kamer ligt te slapen, ligt ‘ie nu in de koolmonoxide te slapen.”

Geen paniek
Amber: “Er was eigenlijk helemaal geen paniek. Het brandalarm gaat wel vaker af, als iemand rookt op z’n kamer of als iemand knakworstjes laat aanbranden.”

Noud: “De brand was op de begane grond, in één van de appartementen van het Leger des Heils. Onderweg naar buiten konden we bij het appartement naar binnen kijken. De kamer was helemaal zwart en leeggebrand.”

Elektrisch bed
Amber: “Je zag helemaal geen meubels meer, helemaal weggebrand. Over de bewoners weten we niets, behalve dat hij naar het Brandwondencentrum in Beverwijk is gebracht. Van de brandweer hoorden we dat de brand waarschijnlijk is ontstaan door een elektrisch bed, vanaf de onderkant van het matras.”

“Ik had een joggingbroek en trui naast het bed liggen, maar en stonden ook bewoners buiten voor de flat in hun badjas. Binnen tien minuten konden we terecht in het Campagnile-hotel. Daar stond koffie, thee en water klaar. Om twaalf uur mochten we weer terug naar onze kamers.”

“Er was een meisje dat op de achtste verdieping woont, dat bang was dat haar konijn het niet zou overleven. Maar toen ze weer terug kon naar haar kamer, leefde het konijn gelukkig nog.”

“In ons appartement hing gelukkig helemaal geen rookgeur. We kregen wel de tip om zoveel mogelijk op te zetten op onze verdieping: ramen, deuren, alles. Zo is alles sneller geurvrij en verdwijnen eventuele restjes koolmonoxide. Vooral de hal stinkt, nu nog steeds.”

Brandveilig gebouw
Amber: “Je ziet vaak in het nieuws op tv dat er ergens brand is geweest. Het is heftig om te beseffen dat dit ook in de kamer naast ons had kunnen gebeuren.”

Noud: “Juist omdat deze brand waarschijnlijk is ontstaan door een elektrisch bed dat in brand vloog. Dat kan iedereen gebeuren.”

Amber: “Ik denk ook aan de flatbrand in Londen. Wij hebben gelukkig een heel brandveilig gebouw, dus daar zijn we blij mee. Maar wat als we niet zo’n brandveilig gebouw hadden gehad?”

“Ik ervaar het achteraf ook heftiger dan op het moment zelf. Toen was ik heel rustig. Nu denk ik: het was toch echt wel heftig. Het had ook anders kunnen aflopen.”

Er zijn 1 reacties op «‘Het had ook anders kunnen aflopen’»

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *