Wereldgerechten voor de feestdagen

De lekkerste recepten van buitenlandse studenten

Een keer iets anders op tafel zetten dan de bekende kerstkalkoen? Deze buitenlandse studenten, die wonen en studeren in Zwolle, delen de feestelijkste traditionele recepten uit hun land.

The Dark Brunette
Marta Karpakalēja heeft in haar studenten-kamertje geen oven. Daarom is de Dark Brunette een uitkomst: deze cake hoef je niet te bakken! Marta: “Wij komen uit Letland en daar is dit recept geen ‘typical local dish’. Ik maak het vooral in het weekend, met mijn familie, wanneer we ongelofelijke zin krijgen in chocolade. Ook maak ik het op mijn naamdag. Naamdag is de feestdag van de heilige waarnaar je vernoemd bent, je kunt het vergelijken met het vieren van je verjaardag. Om de cake nog lekkerder te maken, doe ik er soms wat noten doorheen. Het is het perfecte recept wanneer je last hebt van food cravings.”

Wat heb je nodig?

 • 400 gram biscuits
 • 200 gram boter
 • 4 eetlepels cacao
 • 300 milliliter gecondenseerde melk
 • marmelade of jam
 • eventueel een handje noten
 • bakpapier

Hoe maak je het?
Verkruimel de biscuits en snijd de marmelade in kleine stukjes. Smelt de boter in een pannetje. Wanneer de boter gesmolten is, voeg de cacao en daarna de gecondenseerde melk toe. Heb je geen gecondenseerde melk bij de hand, dan kun je hier ook 200 gram suiker voor in de plaats nemen.Mix de ingrediënten, voeg de marmelade of jam naar eigen invulling toe en giet het over de biscuits. Meng alles goed door elkaar en zorg dat het plakkerig blijft.Rol het goedje in een groot vel bakpapier tot de gewenste vorm van je cake en laat het geheel drie uren opstijven in de koelkast.

Chokladbollar
“Als klein kind maakte ik deze chokladbollar altijd al met vriendinnen, dus het is niet heel moeilijk om te maken. Je hebt er geen oven voor nodig en het hoeft niet warm te zijn wanneer je het eet. Hierdoor is het een handig recept om mee te nemen tijdens een feestje.”

“Bij ons in Zweden horen deze chocoladebollen bij een typische ‘fika’, een Zweedse koffie- of theepauze tijdens het werk. Een ‘fika’ is ook een moment om bij te praten met vrienden onder het genot van een kopje koffie. Hoe je de smaak kunt omschrijven? Heel veel chocolade met een beetje koffie. Alsof je een hap neemt van het koekjesdeeg of de browniemix, voordat het de oven ingaat.”

Wat heb je nodig voor 35 stuks?

 • 150 gram roomboter op kamertemperatuur
 • snufje zout
 • 1,5 dl basterdsuiker
 • 3 eetlepels cacao
 • 1 theelepel vanillesuiker
 • 2 eetlepels water of koude koffie
 • 4 dl havermout
 • garnering zoals kokos- of amandelschaafsel

Hoe maak je het?
Roer de suiker door de zachte boter heen. Voeg de cacao, vanillesuiker en havermout toe, samen met het water en de zout. Vorm kleine gehaktballetjes van dit mengsel en rol ze in kokos- of amandelschaafsel. Bewaar ze in de vriezer of koelkast. Het water kun je natuurlijk ook vervangen door rum of likeur…

Pintxo de txaka
Borreltijd! Bij een goed biertje of een lekkere wijn horen natuurlijk goede tapas. Amaia Ortiz de Urbina, studente maatschappelijk werk en dienstverlening: “Bij ons in Spanje is het normaal om een restaurant of kroeg binnen te lopen, waar de hele bar gevuld is met verschillende ‘pintxos’. Ik eet ze vaak in het weekend, dan gaan we met de hele familie. Je eet ze als snack of als voorgerecht. Er zijn zoveel soorten, zowel koud als warm, maar de pitxo de txaka is wel één van de meest traditionele soorten. Iedereen vindt hem lekker, dat kan niet anders!”

Wat heb je nodig?

 • krab vingers (bij ons te vinden in de supermarkt, op de tapasafdeling)
 • mayonaise
 • stokbrood
 • geraspte kaas

Hoe maak je het?
Snijd de krab vingers zo klein mogelijk en meng ze met de mayonaise. Snijd het stokbrood in stukjes en besmeer ze met dit Je kunt het ook warm serveren door ze te besprenkelen met geraspte kaas. Verwarm de oven op 200 graden en bak de pintxos totdat de kaas gesmolten is.

Root Beer Float
In Amerika hebben ze een toetje dat je kunt eten en drinken tegelijk: the Root Beer Float. Brandon Cronce, student minor supply chain engineering: “Dit dessert is bij ons in de US erg populair geworden door het drive-in restaurant A&W, waar je je eten kunt bestellen om het vervolgens in de auto op te eten.”
Het is een lekkere refresher na de maaltijd. Omdat er geen alcohol in zit en Root Beer bij ons meer een soort soda is, kun je het maken voor mensen van alle leeftijden. Het heeft een lekkere zoete smaak en het is ontzettend makkelijk om te maken. Ik drink Root Beer Float het liefst op een hete zomerdag.”Oké, het is geen 30 graden buiten, maar met dit toetje zit je altijd goed wanneer je onverwacht visite krijgt.

Wat heb je nodig?

 • Vanille roomijs
 • A&W Root Beer (Verkrijgbaar bij Jumbo of Albert Heijn)

Hoe maak je het?
Voor de keukenprins(ses)en onder ons: schenk een glazen kan vol Root Beer en schep hier een grote scoop vanille roomijs bovenop.

 

Kaiserschmarrn
Wij hebben pannenkoeken, in Oostenrijk eten ze Kaiserschmarrn. “Je kunt de recepten met elkaar vergelijken, maar Kaiserschmarnn zijn dikker en luchtiger dan een pannenkoek”, vertelt  Katharina Wagner, studente international business. “Ik heb het recept van mijn oma gekregen, dus dat is nostalgie. De lekkerste manier om ze te eten is met appelmoes.”
“In Oostenrijk eten we het met name in de winter, bijvoorbeeld tijdens het skiën. Eigenlijk is het een toetje, maar we eten het soms ook als hoofdgerecht. De Kaiserschmarrn gaan aan het eind nog even in de oven, waardoor ze nóg lekkerder smaken. ”

Wat heb je nodig?

 • 200 gram suiker
 • 300 gram bloem
 • 500 ml melk
 • 2 eieren
 • één zakje vanille suiker
 • appelmoes

Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng de bloem met de helft van de melk, totdat je geen klontjes meer ziet. Meng dan de rest van de melk, suiker, vanillesuiker en eieren er doorheen.

Maak hier een dikke ‘pannenkoek’ van en bak deze totdat de bovenkant niet meer zichtbaar vloeibaar is. Draai de pannenkoek om en leg hem op deze manier nog even in de oven, zodat ook de andere kant van de dikke pannenkoek gaar wordt.

Blijf in de buurt, want de baktijd in de oven hangt af van de dikte van je pannenkoek. Snijd de pannenkoek in stroken en serveer het met appelmoes.

 

Fried dumplings
“Bij ons in China mogen de fried dumplings niet ontbreken tijdens de feestdagen, dat is een vijfhonderd jaar oude traditie. Het eten hiervan staat bij ons voor geluk in het Chinees Nieuwjaar, wat bij ons ook wel het lentefeest heet en wordt gevierd in het voorjaar”, vertelt Caroline Lai (22), studente allround design. “De datum is elk jaar verschillend en hangt af van het jaartal. De eerst volgende keer is op 16 februari, omdat 2018 het jaar van de hond zal zijn.”

“Het leuke aan dit recept is dat je honderden verschillende dumplings kunt maken. Voor de vulling gebruiken we groenten, vlees en zeevruchten. Je kunt ze koken, bakken of frituren. Wat je zelf het lekkerst vindt. Maar het vormen van de dumplings is een vaardigheid waar wij al jaren mee oefenen: het is een kunst om de dumpling zo te vouwen dat het er aantrekkelijk uitziet.

Wat heb je nodig voor de dumplings?

 • 2 eieren
 • 250 gram varkensvlees
 • 30 gram bacon in fijne stukjes gesneden
 • ½ krop witte kool
 • 2 kleine trosjes verse bieslook, fijngehakt
 • 1½ theelepel geraspte (en gepelde) gember
 • 1 theelepel sesamolie
 • zout
 • 1 teentje knoflook, fijn geraspt
 • ½ theelepel sojasaus
 • ½ theelepel maïszetmeel
 • ‘dumpling-deeg’ (verkrijgbaar bij een Aziatische toko of als ‘Gyoza skin’ bij Albert Heijn)
 • 6 eetlepels plantaardige olie

Hoe maak je het?
Klop 1 ei los in een grote kom. Voeg het varkensvlees, de bacon, kool, bieslook, gember, sesamolie, een halve theelepel zout, de suiker, knoflook, sojasaus en maïszetmeel toe. Meng alles tot één geheel.

Klop het tweede ei los in een kleine kom en meng met 1 eetlepel water. Leg een dumpling-wikkel op een schoon oppervlak (houd de rest bedekt met een vochtige papieren doek zodat ze niet uitdrogen). Schep 1 volle theelepel van het vleesmengsel op het midden van de wikkel. Strijk een beetje eimengsel langs de randen, vouw de wikkel dubbel en druk de randen tegen elkaar. Leg op een bakplaat en dek ook deze af.

Verwarm 2 eetlepels plantaardige olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg drie dumplings toe, kook ze in ongeveer 30 seconden bruin. Voeg 2/3 kopje water toe, dek af en kook 3 minuten. Kijk of de vloeistof is verdampt en de dumplings knapperig en goudbruin zijn, kook ze anders nog twee minuten. Maak ze los van de pan met een spatel en herhaal met nog eens drie dumplings. Voeg na drie herhalingen elke keer 2 eetlepels olie toe aan de pan.

tekst: Michelle van der Molen
foto’s: jasper van overbeek
vormgeving: judy ballast

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.