‘We maken er een feest van!’

Journalistiekstudent Bram organiseert Top 2000-café in Paard

Muziekquiz, guilty pleasures, mooie verhalen en natuurlijk heel veel goede muziek. Student en muziekliefhebber Bram van Kolfschooten tovert Het Vliegende Paard een week lang om in een Top 2000 Café.

“We maken er een feest van! Met oliebollen, champagne, goede muziek en mooie verhalen.” Van maandag 18 tot en met donderdag 21 december staat Bram van Kolfschooten (22) hele avonden in de hoofdbar van Het Vliegende Paard om platen te draaien en vooral: om over muziek te praten.

De afgelopen weken kon je via internet op je favoriete nummers stemmen en zo heeft Bram een top 300 samengesteld, die hij vanaf maandagavond draait. “Een lijst van 2000 nummers is wat te veel voor Zwolle.” Bram praat de nummers aan elkaar met achtergrondinformatie en wordt daarin bijgestaan door studiegenoten Ariaan Andre en Eva Heijne. “Meestal ga je naar de kroeg om muziek te horen en te dansen. Wij willen daar iets aan toevoegen. Dat je ook nog eens goeie verhalen te horen krijgt: dat je ook weet krijgt waarom een artiest zo’n nummer heeft gemaakt of wat het betekent.”

Maar er staan ook een hoop andere muzikale activiteiten gepland. “Daarbij sluiten we aan op het normale programma van het Paard. Zo hebben we op dinsdagavond, de fouteverzoekjesavond, de guilty pleasures uit de lijst: de beste slechte nummers. En op woensdagavond is er altijd live-muziek, dus komen lokale artiesten hun favoriete top 2000-nummer spelen.”

Aan het eind, op donderdagavond tegen middernacht, wordt de nummer 1 van de lijst gedraaid. Bram wil nog niet verklappen welke plaat dat is. “Maar Paul van ’t Veer komt lesgeven over dat nummer. Hij is dj, filiaalhouder van platenzaak Plato in Zwolle en danceprogrammeur bij Hedon en weet alles over goeie muziek.”

Mooie verhalen
Bram is een echte muziekliefhebber: “Ik vind het leuk om uit te zoeken hoe bandjes zijn opgericht, hoe artiesten leven of hoe bepaalde genres zijn ontstaan. Mijn kennis haal ik uit documentaires, boeken en van internet. En ik spreek ook veel met mensen en ik bezoek plekken. In Londen ben ik bijvoorbeeld naar de straat gegaan waar de coverfoto is gemaakt voor de tweede plaat van Oasis. In de platenwinkel die in het hoekje van die foto staat, hoor je mooie verhalen over hoe zo’n albumcover heeft geholpen om de zaak succesvol te maken.”

Bram heeft stage gelopen bij Radio 2 en bij 3FM. “Bij Radio 2 werd bijna elke dag wel een item uitgezonden waar ik aan had meegewerkt. Heel tof, zeker als je berichtjes leest dat luisteraars zo’n onderdeel waarderen. Het idee dat je invloed hebt op waar mensen naar luisteren, dat je ze nieuwe dingen kunt laten horen en mooie verhalen kunt vertellen. Heel bijzonder!”

‘Zoek het lekker uit’
Vorig jaar bouwde Bram met enkele studiegenoten al het tv-programma Top 2000 a gogo na in het Paard. Ze spraken met verschillende gasten over muziek, hielden een quiz en lieten fragmenten van nummers horen. Hoe dat begon? “Journalistiekstudent Peter de Jager en ik willen al jaren in het publiek van de Top 2000 a gogo. Maar daar zijn zoveel aanmeldingen voor dat er nooit plek is. Vorig jaar waren we zo gefrustreerd dat we dachten: zoek het lekker uit, wij gaan het zelf doen.”

Na afloop werden ze gevraagd om het jaar daarop een hele week de hoofdzaal over te nemen. Bram: “Een mooie kans om méér te doen! Vorig jaar hebben we maar weinig muziek gedraaid. Het was echt een tv-programma en het duurde een uur. Dit jaar staan we er vier avonden van zeven tot twaalf, dus kunnen we een hele lijst draaien. Kom dus allemaal langs. Wij zorgen ervoor dat het de moeite waard is!”

Tekst: Jitse Schipper
Foto: Jasper van Overbeek
vormgeving: Judy Ballast

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *