Tweede Engelstalige studie

Opleiding IBL wordt nog internationaler

  • International Business and Languages krijgt een nieuw gezicht
  • Het wordt de tweede  Engelstalige bachelorstudie van Windesheim

Tot nu toe is Global Project and Change Management de enige geheel Engelstalige voltijdstudie. Maar vanaf komend studiejaar geldt dat ook voor de vernieuwde opleiding International Business. “IBL trekt jaarlijks zo’n honderd Nederlandse eerstejaars. Buitenlandse studenten waren niet onze doelgroep, zij konden ook niet instromen als ze geen Nederlands spraken”, vertelt opleidingsmanager Pieter van Essen.

“Vanaf september 2018 is de gehele studie Engelstalig. Het accent komt meer te liggen op business processen.” De omvorming gebeurt bij alle vergelijkbare IBL-studies in Nederland, die allemaal International Business (IB) gaan heten.

Van Essen verwacht komend jaar een stuk of tien eerstejaars uit het buitenland. In de nieuwe studie kiezen de studenten naast Engels nog Duits of Frans. Van Essen: “Het niveau van de tweede taal zal dus hoger komen te liggen.” Buitenlandse studenten moeten Nederlands als tweede taal kiezen.

International Business bestaat uit vier componenten: ‘Finance & Accounting’, ‘Marketing & Sales’, ‘Organisation & People’ en ‘Supply Chain Management’. De laatste twee zijn nieuw.

Een andere verandering is dat de studenten tijdens hun studie twee keer naar het buitenland gaan: de eerste keer voor een stage en de tweede keer om aan een buitenlandse partnerhogeschool of –universiteit te studeren.

Verwacht hij een grote omslag? Van Essen: “Onze docenten hebben de afgelopen jaren cursussen Cambridge Engels gedaan en zich ontwikkeld in het lesgeven aan studenten met een uiteenlopende cultuur en achtergrond.”

Ook voor de studenten zal het internationale karakter een verandering betekenen. “Nu werd in informele setting nog vaak Nederlands gesproken. Voor sommigen was die geleidelijke overgang naar Engels wel prettig. Terwijl anderen het geen probleem vonden om vanaf dag één Engels te spreken, als ze bijvoorbeeld van een Engelstalig roc komen, of tweetalig voortgezet onderwijs.”

Nieuw voor Windesheim is de mogelijkheid voor IB-studenten om tegen kosten bij een gastgezin in Zwolle te verblijven. Van Essen: “Dat helpt  om aan de Nederlandse cultuur te wennen en de taal snel te leren. De student kan daarvoor kiezen, maar hij mag natuurlijk ook zelf accommodatie zoeken.” (EM)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.