Zuid-Korea: ‘Koreanen zijn warm en verwelkomend’

Wouter Dijks, vierdejaars small business & retail management, studeert dit semester in de stad Daegu, in Zuid-Korea. Voor win’ doet hij verslag van zijn belevenissen.

Vorige week was mijn laatste collegedag, maar de grote grap is: nu de colleges voorbij zijn ben ik drukker dan ooit! Aangezien een groot gedeelte van de uitwisselingsstudenten gaan reizen of naar huis gaan probeert iedereen elkaar een laatste keer te zien. Het is bizar hoe snel de tijd is gegaan en vind het echt raar om straks weer terug naar Nederland te moeten gaan.

Twee dagen na mijn laatste collegedag heb ik het vliegtuig gepakt naar Japan, om Osaka en Kyoto te verkennen samen met een vriend. Het was echt prachtig! Maar aangezien mijn stage nog niet voorbij is, zijn we dinsdag al teruggevlogen, zodat ik nog vier dagen in Daegu kan doorbrengen voordat ik start met reizen.

Ik vind het erg jammer dat ik straks mijn leventje hier achter me zal laten. Voor ons uitwisselingsstudenten gaat het avontuur gewoon door, wij doen genoeg leuke dingen om ons bezig te houden. Maar voor mijn Koreaanse vrienden is het toch anders. Zij wonen hier, werken misschien en ‘verliezen’ een aantal vrienden dat Korea gaat verlaten. Voor mij laat dit zien hoe Koreanen zijn: een warm en verwelkomend volk, wiens vriendschappen ontzettend diep liggen!

Vriendschappen in Europa zijn compleet anders. Koreanen gaan soms zo ver in je helpen dat je afvraagt of er geen andere motieven zijn. Zodra die gedachtes opkomen, besef ik hoe direct en individualistisch mijn eigen cultuur is. Het is een interessante invalshoek en ik denk dat ik vrienden voor het leven heb gemaakt.

De band tussen uitwisselingsstudenten onderling is ook uniek, het is vaag te omschrijven, maar het komt erop neer dat je elkaar vertrouwd. Dit vertrouwen wordt snel opgebouwd, aangezien je beiden in een land zit waar je de taal niet spreekt. In korte tijd heb ik veel vrienden gemaakt, voor het leven misschien zelfs. Vrienden die me gaan opzoeken in Nederland, vrienden die ik zal bezoeken in Europa, de hele mikmak.

Having a good one,
Wouter

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.