Hoe kouder hoe beter!

Sneeuw, ijs, kou en gladheid. De één blijft binnen bij de kachel, de ander hult zich in sportkleding en haast zich naar buiten. Voor welke winterse sport lopen deze liefhebbers warm?

‘Beter dan seks’
“Als je vanaf het topje van de berg naar beneden kijkt, heb je een heel wit canvas om jouw strepen op te zetten. Dat geeft een gevoel van vrijheid. Het echte toppunt is off-piste: boarden in een stukje ongerepte natuur, op een poederveld waar nog niemand aan gezeten heeft. Dat is een onbeschrijfelijk gevoel, beter dan seks.”

Waar kun je in Nederland boarden?
“Je kunt van elk besneeuwd heuveltje af, maar de Nederlandse sneeuw is van zo’n belabberde kwaliteit dat het meer last dan lust is. De beide Snowworld-locaties, in Zoetermeer en Landgraaf, zijn dus de beste optie om te gaan boarden!”
Jorick Versteeg (27), tweedejaars ict doet aan: snowboarden

 


‘Bobsleeën vergt veel snelheid en kracht’

“Alles hangt af van een goede start. Ik ben de remster en zit achterin, voorin zit de piloot. Samen duwen we de slee zo snel mogelijk voort om er vervolgens in te springen. Dat vergt veel fysieke snelheid en kracht. Soms gaan we wel 130 kilometer per uur. Als we over de finish zijn, komt er echt wel adrenaline vrij!”

Kun je in Nederland bobben?
“In Papendal kun je een bobslee-clinic volgen, maar daar is alleen een startbaan. In Winterberg in Duitsland kun je echter (onder professionele begeleiding) van een échte bobsleebaan af!”
Anneloes de Roo (22), derdejaars sociaal pedagogische hulpverlening doet aan: bobsleeën

 

‘Je hoeft niet de snelste te zijn’
“Het hou van het spelelement. Je hoeft niet de snelste te zijn, maar je kunt winnen op tactiek, door bijvoorbeeld anderen op kop te laten rijden. Dan verspeel je minder krachten, zodat je de laatste kilometers nog energie hebt. Daardoor blijft een wedstrijd spannend.

Als er in Nederland natuurijs ligt, schaats ik zeker in eigen land! Maar meestal ga ik in februari enkele weken naar Oostenrijk naar de Weissensee. De onvoorspelbaarheid van natuurijs maakt het speciaal!”

Waar kun je marathonschaatsen?
“Zelf train ik in de schaatshal in Dronten, maar verspreid over heel Nederland vind je ijsbanen en schaatsclubs.”
Jan Korenberg (21), vijfdejaars civiele techniek doet aan: marathonschaatsen

 

‘Nooit ziek of verkouden’
“Ik zwem elke dag in de IJssel, ook in de winter. De temperatuur van het water is dan zo’n vier graden. Het geeft mijn immuunsysteem een boost, ik ben nooit ziek of verkouden. En ik vind het heerlijk om te doen: het geeft mijn lichaam en geest een enorme kick en ik heb het na een duik de hele dag lekker warm.

Er kwam een keer een hardloper langs toen ik in het water lag. Hij dacht dat hij mij moest redden, totdat hij zag dat ik rustig aan het zwemmen was.”

Winterse zwemplekken?
“In Zwolle en Deventer zijn groepen winterzwemmers actief, maar je kunt in elk water in Nederland winterzwemmen. Je moet je echter wel goed voorbereiden en als je lichamelijke klachten hebt, overleg dan eerst met je arts!”
Pieter van Essen (60), opleidingsmanager international business & languages doet aan: winterzwemmen

 

 

‘We liggen in een ijsbad’
“Ik volg een serie workshops van de Wim Hof Methode, ter voorbereiding op de nieuwjaarsduik in de Milligerplas in Stadshagen. Het bestaat uit drie delen: ademhalingsoefeningen, koudetraining en visualisatie. Ik douche nu elke dag twee minuten koud af, daarna voel ik me heel energiek en het geeft m’n afweersysteem een boost. Tijdens de trainingen liggen we ook in een ijsbad. En ja, de eerste keer was ik wel een beetje van de leg.

Tijdens de nieuwjaarsduik willen we als groep een paar minuten in het water blijven. Leuk? Het lijkt me vooral een uitdaging!”

Waar is zo’n cursus te volgen?
“Overal in Nederland worden het hele jaar door Wim Hof-workshops gegeven. Je kunt via de site van Wim Hof zelfs een online cursus volgen.”
Lammert Klok (48), calo-docent doet aan: nieuwjaarsduik

 

‘Skiën maakt mijn hoofd leeg’
“Op twee latten de berg af en genieten van de sneeuw: dat is skiën voor mij. De frisse lucht in de bergen geeft me een gevoel van vrijheid. Op ski’s kan ik gaan en staan waar ik wil. Het maakt mijn hoofd leeg en ik kan lekker ontspannen.

Al ben ik wel een keer over de kop geslagen. Ik maakte een radslag en kwam achterstevoren neer. Vervolgens gleed ik langs een ravijn de berg af. Maar het is goed gegaan! En het moet er ontzettend komisch hebben uitgezien.”

Waar kun je leren skiën?
“In ski-gebieden kun je lessen nemen, maar in Nederland kun je het beste leren skiën in Snowworld, te vinden in Zoetermeer en Landgraaf.”
Teun Laarakker (20), (op de foto links) derdejaars engineeringdoet aan: skiën

 

Wintersportreis voor studenten
Zelf ook zin om de sneeuw op te zoeken? Studentenvereniging Waltertje gaat eind februari een week op wintersport naar Frankrijk en nodigt alle studenten van Windesheim uit om mee te gaan! Kosten: 349 euro, inclusief busreis, hotel en skipas. Meer info? Kijk op de facebookpagina van Waltertje.

Tekst: Janine Sterenborg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *