Perfecte mini-gerechtjes

Oud-journalistiekstudent Silke Polhuijs zoekt de beste Zwolse plekken om te lunchen, te dineren of te borrelen. Deze week: Restaurant & Wijn.

Restaurant & Wijn, dat sinds oktober open is, heeft in de smiezen dat je toko óók een leuke naam moet hebben. Wanneer ik langs hun gevel loop, wekt de naam meteen sympathie op. En een ontzettende zin in wijn.

Aan wijn in ieder geval geen gebrek hier. Nou ben ik qua drank nogal blijven hangen bij mijn zestiende levensjaar; het liefst giet ik hysterisch zoete cocktails en goedkope wijn naar binnen. Aan de aardige mevrouw die ons helpt, bied ik daarom mijn excuses aan voor mijn slechte dranksmaak. Ze heeft één zoete wijn op de kaart staan, maar ik besluit volwassen te doen en bestel een fles droog die ik met mijn date deel. Wijn is wijn, dit gaat er ook wel in.

Het menu is apart: het bestaat uit een aantal kleine gerechtjes en het wisselt elke dag. Alles kost zeven euro, en de mevrouw vertelt ons dat ze qua grootte tussen tapas en een voorgerecht in zitten. Ik besluit daarom met twee dingen te beginnen en daarna te zien hoeveel honger ik nog heb. Mijn keuze is snel gemaakt: zalmfilet en lamsbout. De combinatie van intense honger en ook wel héél goed eten maakt dat ik de zalm asociaal snel naar binnen schrok. De vis is gerookt en er zit een lekker sausje overheen. Er zitten stukjes groenten bij, vooral pastinaak, en het is opgemaakt als een klein gerechtje. Ook de lamsbout is een kunstwerkje. Mijn date is veel te druk om te praten; zijn buikspek (althans, niet zijn eigen, maar dat op z’n bord) is zó goed dat hij even z’n momentje neemt. Snap ik.

Na twee rondes en evenveel glazen wijn kap ik ermee. We nemen nog wel een borrelplankje om te delen, gewoon, voor de lekker. Het is een mengelmoesje; bitterballen, loempiaatjes en iets dim-sum-achtigs. Wel oké, maar die andere gerechtjes waren een 10. Geeft niks. Ik heb zó lekker gegeten en gedronken, op dat genot kan ik de eerste weken nog wel teren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *