Wat er ‘verdwijnt’ op Windesheim


Een paar velletjes papier, een koffiemok of een vork: het zijn voorbeelden van dingen die hier op Windesheim worden ‘meegenomen’, door studenten of medewerkers. Wat wordt er het meest gejat?

Wc-borstels
‘Studenten die op kamers wonen’
“Wat er veel ‘verdwijnt’? Je raadt het nooit: wc-borstels. We bestellen zo’n honderd wc-borstels plus houders per jaar. Een deel daarvan is ter vervanging, maar er verdwijnt er ook een flink aantal. Door wie ze worden meegenomen? Ik denk door studenten die op kamers wonen en geen zin hebben om naar de Action te gaan om zelf voor een paar euro zo’n setje te kopen.”
Jens van Stralen, afdeling inkoop

Theezakjes
‘Campingtijd’
“Theezakjes, roerstaafjes, melk- en suikerzakjes: die vind je op veel plekken binnen  Windesheim, in ruimtes voor docenten en werknemers. Met name als de ‘campingtijd’ er weer aan komt, valt het ons op dat ze verdwijnen.”
Jens van Stralen, afdeling inkoop

“Vlak voor de vakanties zijn de bakken met zakjes inderdaad altijd leeg. Dan nemen mensen dat mee voor op vakantie of een dagje uit. Maar ook door het jaar heen verdwijnen die dingen. Lekker een luxe theetje voor ’s avonds op de bank.”
Maria, medewerker catering

Whiteboardstiften
‘Per ongeluk in tas?’
“Op aanvraag van docenten, medewerkers of externen zetten we vaak flipovers met een whiteboardstift in een lokaal of ruimte. Geregeld zijn de stiften weg als we de boel weer komen ophalen. Of die dan per ongeluk in de tas zijn gestopt of dat ze echt bewust worden meegenomen? Zeg het maar. Ik ga niet direct uit van kwade opzet, maar er verdwijnt op die manier wel aardig wat. Op jaarbasis gaan er heel veel stiften doorheen.”
Gert Simens, hoofd huismeesters

 

Broodjes (van de cateringkarren)
‘Iemand heeft ervoor betaald!’
“Als wij een volle lunchkar ergens laten staan en we lopen even weg, zijn er bij terugkomst vaak een paar appels of broodjes verdwenen. Ik zag ooit een man bij de kar weglopen die de laatste kruimels om zijn mond wegveegde. Iemand anders heeft betaald voor dat broodje, dat kun je toch niet zomaar meenemen?”
Maria, medewerker catering

“We schenken koffie en thee voor gasten, bijvoorbeeld bij recepties. Na afloop willen mensen van andere afdelingen nog wel eens koffiekannen meenemen naar hun werkplek, zelfs als de koffie al oud is.”
Esmeralda van Tolij, hoofd banqueting

Servies en bestek
‘Verdwenen massaal’
“Als wij na een borrel of lunch het servies weer komen ophalen, zien we aan de hand van die lijst wat er verdwenen is. Bij de catering en koffieservice werken we namelijk met lijsten: daarop staat precies wat en hoeveel er besteld is. Waar al dat serviesgoed blijft? Koppen, schotels en gebaksvorkjes belanden, denk ik, ergens bij de koffieruimtes, in lokalen of op kantoren, zeg het maar. Eens per jaar gaat een collega van ons de hele school door om alle verdwenen spullen terug te vinden.”
Maria, medewerker Catering

“Voor in de kantines bestelden we ieder jaar 800 á 1000 nieuwe soepkommen en koffiebekers. Die verdwenen echt massaal. Bestek ook. Daarom zijn we in de kantines een paar jaar geleden overgegaan op disposables, oftewel plastic servies en bestek.”
Jens van Stralen, afdeling inkoop

Printpapier
‘Een dag later is het op’
“Geregeld denken we: goh, wat wordt er toch veel geprint. Dan zetten we twee pakken papier neer bij een printer, en een dag later is het op. Maar nee, we hebben geen zicht op hoeveel papier er ‘verdwijnt’. Zoiets kun je niet monitoren.”
Gert Simens, hoofd huismeesters

“Vroeger hadden we zelfs een onkostenpost die we ‘papierlekkage’ noemden. Ik vermoed dat er vaak een handje a4’tjes uit de printerlade werd gepakt en soms verdwenen er zelfs hele pakken met printpapier. Overigens gebeurt dat tegenwoordig véél minder, ik vermoed omdat er tegenwoordig thuis veel minder wordt geprint.Wat ook gebeurt: medewerkers die hun vakantiefoto’s hier uitprinten, of snel even een kopietje maken voor thuis, van bijvoorbeeld de belastingaangifte.”
Jens van Stralen, afdeling inkoop

Tekst: Reinhilde van Aalderen en Wouter van Emst
Illustraties: Judy Ballast

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *