Film: ‘Loving Vincent’

Journalistiekstudent Daniël Joe Heemskerk zit liever in de bioscoop dan in een schoolbankje. Deze week bekeek hij: ‘Loving Vincent’

In deze geschilderde (!) film moet hoofdpersoon Armand na de dood van Vincent van Gogh een brief bezorgen aan diens broer Theo. Op zijn reis ontmoet hij allerlei karakters die door Vincent zijn vereeuwigd. Ondertussen speelt ook de vraag: heeft hij zelfmoord gepleegd, of is hij toch is vermoord?

Een geschilderde film?!
Ja! Er is zes jaar aan gewerkt en de scenes zijn stap voor stap geschilderd, helemaal in de stijl van Van Gogh. De schilders/animatoren hebben verschillende van zijn bekende schilderijen in de film verwerkt. Zo komen onder andere de Sterrennacht, het Gele Huis en Het Nachtcafé voorbij. Van Goghs schilderijen komen zo letterlijk tot leven en dat is een genot om te zien. Zelfs al ben je niet bekend met zijn werk.

Plus er loopt een moordenaar vrij rond?
Dat is een deel van de plot van de film, maar daar gaat het ook een beetje mis. Een hoofdpersoon die ontdekt dat een zelfmoord toch een moord was, dat zien we al zo vaak in films. Aan de andere kant is het een slimme manier om een beetje extra spanning in de film te brengen.

Kortom, de film is een prachtplaatje?
Absoluut. Niet zozeer door het verhaal, maar door de manier waarop deze film is gemaakt. Een fantastisch meesterwerk, geschikt voor iedereen die van Van Gogh houdt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *