‘Ik had dit voor geen goud willen missen’


Joost Koerssen, derdejaars student Bedrijfskunde, loopt stage in Costa Rica op een Spaanstalige school. Voor win’ doet hij verslag van zijn belevenissen.

Na vier weken rondreizen door Panama en Costa Rica kwam ik aan op mijn stageplek. Ik begon vol enthousiasme met mijn werk en mijn onderzoek op het gebied van human resources. Maar na een paar weken ging ik mijzelf afvragen: is dit nou de cultuurshock waar iedereen het over heeft, of zijn er meer redenen waardoor ik hier niet lekker in mijn vel zit? Dat laatste bleek het geval. Na enig overleg met mijn bedrijfsmentor en met Windesheim, heb ik besloten om mijn stage in Costa Rica niet voort te zetten.

Kleine schildpadjes
Maar toen kwam het volgende: wat nu? Terug naar Nederland of toch de maanden gebruiken om meer van Latijns-Amerika te zien? Ik koos voor dat laatste en heb de eerstvolgende bus gepakt richting het binnenland van Costa Rica, om vervolgens richting de Pacifische Oceaan te reizen.

Daar heb ik gezien hoe de reuzenschildpadden (big mama’s) eieren leggen, hoe de kleine schildpadjes worden geboren en vervolgens uit worden gezet in zee. Wauw, dat was echt bijzonder! Vooral door de hoeveelheid plastic die op het strand en in het water ligt (door menselijk toedoen) en dat een enorm gevaar met zich meebrengt voor deze dieren. Hashtag noplastic!

Tijdens mijn verblijf in Costa Rica kwam orkaan Nate aan land. Dit gaf enige onrust in Costa Rica en bij mijn familie en vrienden thuis. Ik en mijn medereizigers zijn er gelukkig goed vanaf gekomen, maar helaas zijn er ook meerdere doden gevallen door deze orkaan. Hoe overweldigend de natuur kan zijn, ervaar je in een land als Costa Rica maar al te goed.

Vijfsterrenhotel
Ondertussen bleef ik contact houden met Windesheim en het stagebemiddelingsbedrijf, om te kijken of het mogelijk was om de stage opnieuw op te pakken op een andere locatie. Gelukkig was iedereen erg flexibel en hebben we een stageplaats in Nicaragua gevonden. Dus ben ik naar San José (Costa Rica) gegaan en heb daar het vliegtuig naar Managua in Nicaragua gepakt. Om daar stage te gaan lopen bij het InterContinental, een vijfsterrenhotel middenin de hoofdstad.

Ik kreeg een slaapplek toegewezen bij een lokale familie in Granada. Ik heb altijd al eens willen ervaren hoe het is om bij een wildvreemd gezin te wonen, waarvan niemand Engels spreekt en Spaans de voertaal is. Mijn Spaans is afgelopen weken wel beter geworden maar het is nog lang niet op het niveau om een goed gesprek te houden.

Communicatieprobleem
Nou, die uitdaging was er vanaf het eerste moment. Het communiceren gaat lastig maar de warmte van het gezin maakt alles goed. Twijfels om in een gastgezin te wonen tijdens je stage? Tip: probeer het gewoon en laat het op je af komen en geloof me, je zult een hele leuke tijd tegemoet gaan.

Inmiddels ben ik begonnen met de stage bij het InterContinental hotel en ben ik weer vol nieuwe energie aan een nieuwe onderzoekopdracht begonnen.

Dit alles heeft zich in een periode van vier weken afgespeeld. Ondanks de negatieve elementen heb ik heel veel nieuwe dingen geleerd! Ik had dit voor geen goud willen missen.

Hasta mas tarde!
Joost

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *