Lieve Nikky: ‘Afstudeerstress’

Overspannen door de studiedruk, stiekem verliefd of ruzie met je huisgenoten? Lieve Nikky is van alle markten thuis en helpt bij al je problemen!

‘Depri door de afstudeerstress’

Lieve Nikky,
Momenteel ben ik aan het afstuderen. Hiervoor heb ik het superdruk, ben ik mega-gestrest en heb ik geen tijd meer voor leuke dingen, zoals afspreken met vriendinnen. Waardoor ik nog meer depri word. Ik zit in een negatieve spiraal en hang alleen nog maar thuis op de bank, m’n dagen slijtend met ijs eten en series kijken. Help!
Liefs Louise


Lieve Louise,

Ik hoor het al, je kunt maar beter stoppen met dat hele afstuderen en gaan vakkenvullen of putjesscheppen. Sorry, grapje. Je probleem is erg herkenbaar, afstuderen kan voor de nodige spanning zorgen. Maar wees gerust, de wereld vergaat niet. Nikky to the rescue!

Ik heb ook dagen dat ik net als jij in de ‘ijs-met-netflix-modus’ zit. Been there, done that. Gooi het ijs weer terug in de vriezer, klap je laptop dicht en geef jezelf een hele harde schop onder je kont. (Dat ijs helpt tegen de blauwe plekken.)

Ik denk altijd gewoon: fuck it! Want wat mij altijd het beste helpt in dit soort situaties, is schijt hebben aan alles en iedereen. Wat heb jíj nodig op dít moment om weer tot jezelf te komen? Zelf shop ik altijd mijn hele bankrekening leeg, zuip ik mezelf een avond helemaal klem (inclusief op de bar dansen) en shake ik mijn billen extra hard tijdens de zumba-les. Doe dit samen met je vriend(inn)en en je slaat twee vliegen in een klap.

Eenmaal tot jezelf gekomen kun je weer verder met dat verrekte afstuderen!  Maak een lijstje en planning voor alles wat je nog moet doen. Hierbij houd je natuurlijk ook ruimte voor vrije tijd. Dit zorgt voor overzicht. Schakel zo nodig ook hulptroepen in. Je hebt vast wel zo’n vriendin die een ster is in plannen of een vriend die je net de extra aanmoediging geeft om door te zetten!

En als het alsnog niet lukt?! Is alles dan verloren en blaas je dan je laatste adem uit? NATUURLIJK NIET! Dan studeer je toch gewoon een halfjaar later af, want dat kan ook. Dus maak lol, neem jezelf niet te serieus en kom maar op met dat diploma. You can do it!

Liefs,
Nikky

Er zijn 1 reacties op «Lieve Nikky: ‘Afstudeerstress’»

  1. Eline schreef:

    Erg handige tips! Neem jezelf vooral nie te serieus inderdaad. Geen enkele werkgever zal denken: ‘Ja eh, dat meisje gaan we echt niet aannemen omdat zij een half jaar (of meer) studievertraging heeft’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *