‘Toiletten moeten genderneutraal worden’

‘Genderneutraal’ is de nieuwe mode. NS vervangt ‘dames en heren’ door ‘reizigers’. Hema hangt jongens- en meisjeskleren in één rek. En de eerste universiteiten richten neutrale toiletten in voor transgenders. Moet Windesheim met die trend mee en genderneutrale toiletten openen?

 

“Genderneutrale toiletten op Windesheim zou ik onnodige heisa vinden. Ik denk dat je met een mannen- en een vrouwentoilet er wel uit zou moeten komen. Je moet gewoon naar het toilet gaan waar je jezelf het fijnst bij voelt. Je hebt toch hokjes in de toiletten, dus je ziet elkaar toch niet als je moet.”
Remco Notenbomer (21),
eerstejaars bouwkunde

 

“De discussie irriteert me niet. Wat ik wel vreemd vind, is dat meteen álles anders moet. Toch vind ik de actie van de Hema wel ontzettend irritant, met die kleding. Er is toch een verschil? Laten we dan niet gaan doen alsof het er niet is. Zoals Typhoon ooit zei: laten we onze verschillen vieren in plaats van ontkennen.”
Ruben Stavorinus (23),
tweedejaars journalistiek

 

 

“Als andere mensen zich fijner voelen bij een speciaal toilet, dan vind ik dat helemaal niet erg. Het zou me dan ook echt niet uitmaken als een transgender-man naar hetzelfde toilet gaat als ik. Als transgenders er echt mee zitten, dan mag het van mij allemaal best veranderen.”
Lianne Bultman (19),
eerstejaars lerarenopleiding geschiedenis

 

 

 

Genderneutraliteit houdt toch in dat het beestje niet bij de naam wordt genoemd? Mij maakt de hele discussie niet zoveel uit. Iedereen moet doen waar hij zich prettig bij voelt. Je beledigt toch verder ook niemand met het algemeen maken van dat soort termen. Als je die mensen daarmee helpt, dan doe je er niemand kwaad mee.”
Fabian Boer (18),
eerstejaars verpleegkunde

 

 

“Ik vind genderneutraliteit echt prima, maar ik moet er wel een beetje om lachen. Binnen de klas bijvoorbeeld, worden er ook wel grappen over gemaakt. Niet over mensen die genderneutraal zijn, maar over de discussie. Er wordt zóveel over gepraat, maar waarom moet je er nou zo moeilijk over doen?”
Isa Hamstra (19),
tweedejaars journalistiek

 

Ron Mauer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *