‘Conditie, kracht en lenigheid’

Lynn Nijland, derdejaars studente Lerarenopleiding Wiskunde, was dit weekend hard aan het trainen op de balk, brug en vloer. Binnenkort begint namelijk het nieuwe wedstrijdseizoen van turnen.

Hoe ver ben je al in de turnsport?
“Ik ben redelijk laat begonnen met turnen – ik was al negen – maar ik heb me in de afgelopen tien jaar redelijk op kunnen werken. Ik turn nu in de tweede divisie. Dat houdt in dat je meedoet aan allemaal landelijke wedstrijden en toernooien.”

“Met de start van het nieuwe seizoen kan ik meedoen aan plaatsingswedstrijden, en als ik daar goed genoeg turn kan ik me weer kwalificeren voor het Nederlands Kampioenschap. Hier en daar doe ik wel eens mee aan een kleiner, plaatselijk toernooi, maar die zie ik meer als oefenwedstrijden.”

Dus je hebt al eens meegedaan aan het NK?
“Ja, in mei. Dat is toch wel het belangrijkste einddoel als turner – daar doe je het allemaal voor. Maar daar moet je ook wel voor trainen natuurlijk. Ik train twaalf uur per week, verspreid over vier dagen. Dan werk ik alle wedstrijdtoestellen af, zoals de balk, brug, sprong en vloer.”

“Wanneer er dan een wedstrijd aankomt perfectioneer ik die oefeningen zo veel mogelijk. Het is dan de bedoeling om mijn conditie, kracht en lenigheid zo goed mogelijk op peil te houden. De eerstvolgende wedstrijd is in december, dus ik ben al hard aan het werk!”

Tekst: Joppe Varkevisser

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *