‘In een koets door het dorp’


Studente Lusanne Klaver doet niet aan voetbal, tennis of paardrijden. Nee, ze kaatst.

“Kaatsen? Wat is dat? Dat is vaak de reactie als ik vertel over mijn sport. Mensen vinden het altijd bijzonder dat ik aan kaatsen doe, maar vervolgens is het bijna niet te doen om de regels uit te leggen. Ze hebben er gewoon helemaal geen beeld bij.” Daarom pakt Lusanne, tweedejaars psychomotorische therapie, meestal haar laptop erbij. “Het tv-programma Klokhuis heeft ooit een heel mooi filmpje over kaatsen gemaakt. Daarin wordt goed uitgelegd hoe het spel werkt.”

Echt Fries
Kaatsen wordt vooral gedaan in Friesland net zoals bijvoorbeeld de sporten fierljeppen en skûtsjesilen, legt Lusanne uit. “Eigenlijk vooral in het noordwesten van de provincie. In mijn dorp, Minnertsga, is kaatsen heel populair.”

De hele zomer door wordt er dus druk gekaatst: er zijn wedstrijden van de Koninklijke Nederlandse Kaatsbond, federale partijen (voor leden van aangesloten verenigingen van nabijgelegen gemeentes) en wedstrijden alleen voor leden van de vereniging in het dorp. En natuurlijk is ook geen dorpsfeest compleet zonder een stevig potje kaatsen.

In de zomer is er elk weekend wel ergens een wedstrijd. Lusanne: “Dat is wel lastig als je op vakantie wil. Er is eigenlijk maar één weekend zonder kaatspartijen.”

“Waarom kaatsen een leuke sport is? Ik vind het vooral erg gezellig. De wedstrijden zijn meestal in het weekend, vaak op zaterdag én zondag. De samenstelling van je team wisselt, dus het kan zo zijn dat je op zaterdag bij iemand in een team zit en dan op zondag juist tegen die persoon speelt. Zo creëer je één grote familie.”

Koningsbal
Vooral de PC is een belangrijke wedstrijd, die één keer per jaar wordt gehouden. “De winnaar krijgt als trofee de ‘koningsbal’ om zijn nek en wordt in een koets door het dorp gereden. Dan loopt er een drumfanfare voor de stoet uit en uitsluitend is het groot feest in de kantine.”

Lusanne won zelf nooit de PC, maar in de jeugd behaalde ze ooit wel een groot succes. “Toen ik zestien was, won ik de ‘Ald Meiers’, een belangrijke wedstrijd voor meisjes. Toen mocht ik ook in de koets met de lokale fanfare ervoor. Dat was echt heel mooi!”

Muurkaatsen
In de winter gaan de sporters naar binnen voor het zogeheten ‘muurkaatsen’, wat met een beetje fantasie vergeleken kan worden met squashen. “Dat wordt in wel meer landen gespeeld, in Engeland noemen ze het bijvoorbeeld ‘one wall handball’. Op dit moment is er zelfs een WK, in Colombia dacht ik. Het Nederlandse team doet ook mee, al zou je het beter het Friese team kunnen noemen.”

Kaatsen op de calo
Misschien kan er binnenkort ook op Windesheim worden gekaatst. Lusanne: “Ik ben gevraagd om op de calo een soort introductie te geven van de sport. Dat is er nog niet van gekomen, maar dat ga ik zeker nog een keer doen!” (WvE)

Er zijn 2 reacties op «‘In een koets door het dorp’»

 1. Deinum schreef:

  Kaatsen is de mooiste sport die er is.
  Kaatsver,” Alcmaria” Alkmaar.

  Veel plezier in de toekomst.

 2. Deinum schreef:

  Kaatsen is de mooiste sport die er bestaat.

  Veel kaatsplezier in de komende jaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *