Prinsjesdag 2017: concrete (onderwijs)plannen blijven uit

De regering presenteert vandaag (nieuwe)begrotingsplannen voor het komende regeringsjaar. Het is onbekend hoe het hoger onderwijs wordt opgenomen in de begroting. 

Dat Nederland door een demissionair kabinet bestuurd wordt maakt het  lastig om begrotingsplannen te concretiseren. We zullen moeten wachten tot de kabinetsformatie van VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie rond is. Wat studenten en medewerkers in het hoger onderwijs het komende jaar kunnen verwachten blijft nog een raadsel.

In de aanloop naar Prinsjesdag waren er geruchten dat er aandacht besteed zou worden aan de herinvoering van de basisbeurs maar ook dit onderwerp bleef onbesproken. De Landelijke Studenten Vakbond en het Interstedelijk Studentenoverleg presenteerden eerder vandaag uitkomsten van een gezamenlijk onderzoek over financiële situatie van studenten.
In het overzicht ‘Studie uit Balans’ laten de studentenorganisaties zien dat de maandelijkse kosten van studenten per jaar in rap tempo stijgen na de gevolgen van de invoering van het leenstelsel. Volgens het onderzoek staan studenten volgend jaar duizenden euro’s per jaar in het rood. ISO-voorzitter Rhea van der Dong: ‘De begroting van studenten is volledig uit balans geraakt. Al jaren stijgen de kosten, terwijl de overheid sinds de invoering van het leenstelsel gestopt is studenten financieel te ondersteunen. Wij roepen de formerende partijen op om nu echt een keer op te houden met de kostenverhogingen voor studenten. Genoeg is genoeg.’

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *