Waar moet je winkelen?

De 6 leukste kledingboetiekjes van Zwolle

Primark hier, Zara daar. Maar die grote kledingketens kennen we wel. Waar in Zwolle zitten de unieke winkels? Verslaggeefster Silke zocht én vond de leukste boetiekjes.

We moeten in Zwolle niet zeuren. Wie nu nog moppert over weinig winkels, is af. Want eigenlijk hebben we het hier best goed voor elkaar: in het afgelopen jaar openden er een paar grote kledingwinkels en de Diezerstraat zit vol met toffe modezaken. Maar: alleen grote ketens maken een stad niet uniek. Dus zet ik op een zonnige middag mijn spreekwoordelijke oogkleppen op, negeer ik de H&M’s, Bershka’s en Primarks van deze wereld en duik ik met een vriendin de steegjes in.

p12 shoppen silke 1Als eerst stranden we bij Moonloft in de Spoelstraat. Dit is het schattigste winkeltje dat je in gansch Overijssel zult vinden. Het is maar een paar vierkante meter groot en het is tot de nok toe gevuld met honderdmiljoen spulletjes. Echt veel kledingkeus is er niet; we moeten het doen met twee rekken. De rest van het assortiment bestaat uit items die ik gewoon wil HEBBEN. Esthetisch verantwoorde deurknoppen bijvoorbeeld. Heb ik nog deurknoppen nodig?

Maar goed, vandaag is kleding de bedoeling. Hebben ze genoeg bij Kootuur. Van die winkel heb je twee versies: Kootuur Minimum, en ‘gewoon’ Kootuur, op de Grote Markt. Laatstgenoemde vind ik het tofst: hier vind je stoere leren jasjes en felgekleurde hoodies met toffe opdrukken. Tijdens het winkelen krijgen we thee en snoepjes. Op het bankje voor de winkel kan je je leven overzien en overwegen of je nou wel of niet de zoveelste toevoeging aan je kledingkast gaat aanschaffen. Oh, en als je efficiënt wilt doen qua tijd, kun je bij Kootuur meteen je haar laten knippen.

p12 shoppen silke 2Iets te sjiek
Om de hoek van Kootuur zit Spotted, in de Sassenstraat. M’n vriendin houdt wel van vrouwelijk spul, dus die wordt alleen van de etalage al helemaal wild. Het is hier voor mij iets te sjiek, maar alles is mooi. En niets is goedkoop. Maar dan heb je ook wat, hoor. Goed spul gemaakt van mooie stoffen, en er staat zelfs een stoomapparaat klaar. Dat kom je in een Primark niet tegen. Mijn vriendin vist voor mij een felrode (nep-)bontjas uit de rekken. Daar mot ik natuurlijk even een selfie in maken. Ik gooi ‘m bijna op de toonbank, tot ik naar het prijskaartje kijk. Honderddertig euro…

De volgende boetiek is effe een eindje lopen. In het straatje van Dille & Kamille zit Viva la Moda, een pareltje als je ’t mij vraagt. Van buiten lijkt de winkel op een soort klein Ibiza. De kleding zelf heeft niet per sé dat hippiestijltje, maar is wel gewoon hartstikke hip. Als jonge meid vind je hier geheid minstens vijf dingen leuk. Achterin de winkel hangt een prima uitverkooprek waar je voor studentikoze prijsjes het een en ander kunt vinden.

Heus niet alleen voor vrouwen
Maar stiekem kijk ik vooral uit naar Pistache, vlakbij de Broerenkerk. Dit is toch wel de crème de la crème onder de boetiekjes. Ze verkopen er van alles: veel kleding, maar ook meubels en cadeautjes aan jezelf. Je kan er zelfs lunchen of naar de yoghurtbar. En het is heus niet alleen voor vrouwen: de winkel heeft ook een mannengedeelte, waar de t-shirts tussen de platenspelers en de lederen keukenschorten hangen.

p12 shoppen silke 3We hoppen van Pistache door naar de buren: Appel en Ei. Aan het eind van de maand moet je het natuurlijk hebben van de koopjes en die vind je hier genoeg. Het is namelijk een tweedehands-winkel. Ik vind ’t niet allemaal even hip, want je moeder zou hier ook prima slagen. Mocht je nou echt geen geld hebben, dan kun je hier trouwens ook je kleren inbrengen. Veertig procent van de opbrengst gaat dan naar jouw bankrekening. En daar hoef je zelf dan helemaal niks voor te doen.

Kan je me een slijmbal vinden, maar Zwolle is dus eigenlijk echt een leuk stadje om te kledingshoppen. En als je zigzaggend het centrum door gaat, heb je een prima combinatie van hysterische ketens en superleuke kleine boetiekjes. Ja, je stufi kan je in Zwolle prima kwijt.

Tekst: Silke Polhuijs
Grote foto: Jasper van Overbeek

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *