Oudere denkt mee over sociale robot

Windesheim doet onderzoek naar een robot die mensen met dementie kan helpen.

Ze praat met je, speelt je favoriete muziek en herinnert je aan afspraken. Het robotje Tessa kan mensen met dementie geruststellen of suggesties geven voor activiteiten. Het 30 centimeter grote prototype is ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf Tinybots en is nog niet op de markt.

Windesheims lectoraten ICT-innovaties in de Zorg en Innoveren met Ouderen zijn sinds dit voorjaar betrokken bij een onderzoek naar de waarde van sociale robots voor mensen met dementie. Ze doen dat samen met andere hogescholen vanuit expertisecentrum ProMemo,.

Eerstejaarsstudenten van IPO-docent Rik Wesselink denken bijvoorbeeld mee over het uiterlijk en de interactiefuncties van Tessa. Docent Toegepaste Gerontologie Geraldine Visser ondervraagt ouderen wat zij van Tessa vinden en welke nieuwe toepassingen zij zien. “We willen weten in hoeverre zo’n robot aansluit bij hun levensbehoeften. Het is belangrijk dat ook de gebruikers een stem hebben bij dit onderzoek. Veel te vaak gaat het óver hen en dan kunnen innovaties soms niet aansluiten.” (EM)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *