Mbo’er krijgt hulp van ‘peermentor’

Windesheim ontwerpt een speciaal programma voor instromende studenten vanuit het mbo. Daarbij gaan ‘peermentoren’ hen helpen bij het overstappen naar het hbo.

Het is onderdeel van een nieuw project dat de doorstroom van mbo naar hbo moet gaan verbeteren, zegt Anneke Postma, coördinator van de werkgroep Instroom & Aansluiting. Centraal daarin staat het begrip peermentoring, waarbij hbo-studenten die zelf een mbo-achtergrond hebben laatstejaars mbo’ers begeleiden vóór en na de overstap naar Windesheim.

De mentor (in het project ‘SkillsCoach’ genoemd) richt zich op de kennismaking met studeren op het hbo en studievaardigheden. Postma: “Uit onderzoek blijkt dat het enorm belangrijk is dat mbo’ers zich thuis voelen op de hogeschool. Ze moet wennen aan bijvoorbeeld meer theorievakken en meer zelfstandig studeren. Dit maakt dat studenten die voldoende capaciteit hebben ten onrechte afhaken. Een peermentor kan hen helpen zelfvertrouwen op te bouwen. Peers staan dichter bij de studenten dan de studiebegeleiders. We willen talentvolle mbo’ers stimuleren en hun uitval in het eerste jaar beperken.”

Volgend jaar worden de eerste studenten van verschillende opleidingen opgeleid tot peermentor. Voorjaar 2018 zullen als pilot veertig SkillsCoaches starten met de begeleiding van 120 mbo’ers. Dat gebeurt tijdens vier weken van het laatste mbo-jaar en de eerste acht weken van het eerste hbo-jaar. Via een controlegroep bestaande uit andere mbo’ers wordt gekeken of de nieuwe aanpak werkt.

“We starten in september al dialooggroepen met de andere Zwolse onderwijsinstellingen om de mbo-hbo overstap te verbeteren. Een mooi duwtje in de rug is het landelijke project StudentLab”, zegt Postma. Daaruit heeft Windesheim verschillende ideeën opgepakt voor onder andere het peermentoren-programma, waaronder een Education Festival en een app waarmee mbo’ers informatie kunnen vinden. Windesheim hoopt voor het project twee ton subsidie te krijgen van het ministerie.

Terwijl diverse projecten voor de doorstroom naar en na het hbo op stoom komen heeft Windesheim het programmateam Studiesucces opgeheven. Dit multidisciplinaire team werd vijf jaar geleden opgericht om kennis op studiesuccesgebied te delen. Met de komst van het nieuwe Instellingsplan 2017-2022 worden die taken elders in de organisatie gelegd (onder meer bij de afdeling KEM/IR), met de gedachte dat het onderwerp studiesucces voldoende tussen de oren zit. (EM)

Er zijn 8 reacties op «Mbo’er krijgt hulp van ‘peermentor’»

 1. Hi all, here every person is sharing these knowledge, so it’s fastidious to read
  this web site, and I used to pay a visit this webpage everyday.

 2. Please let me know if you’re looking for a writer
  for your blog. You have some really good articles and I feel I would
  be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d really like to write some articles for
  your blog in exchange for a link back to mine. Please blast me
  an e-mail if interested. Thank you!

 3. quest bars cheap schreef:

  Hi, i think that i saw you visited my site thus i came
  to “return the favor”.I am attempting to find things to
  improve my website!I suppose its ok to use
  a few of your ideas!!

 4. Hurrah, that’s what I was searching for, what a
  information! existing here at this website, thanks admin of
  this web site.

 5. Hello just wanted to give you a brief heads up and let you
  know a few of the pictures aren’t loading properly. I’m not sure why but I
  think its a linking issue. I’ve tried it in two different browsers and both show the
  same results.

 6. quest bars cheap schreef:

  Hi there are using WordPress for your site platform? I’m new to the blog world but I’m trying
  to get started and create my own. Do you require
  any coding knowledge to make your own blog? Any help would be greatly appreciated!

 7. ps4 games schreef:

  Hey I am so excited I found your site, I really found you by error, while
  I was researching on Bing for something else, Anyways I am
  here now and would just like to say thank you for
  a remarkable post and a all round entertaining blog (I also love the theme/design), I don’t have time to go
  through it all at the moment but I have book-marked
  it and also included your RSS feeds, so when I have
  time I will be back to read a great deal more, Please do keep up the fantastic job.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *