Bewegen & Educatie terug op koers

Domein heeft Strategische Bezuinigingsplan afgerond

  • Onderzoek teruggebracht tot één kenniscentrum waarbij medewerkers worden ‘ingeleend’.
  • Directeur Bert Meijer: ‘onze financiële situatie is goed. De instroom ziet er positief uit.’

Het is alweer een jaar geleden dat het domein bewegen & educatie ernstig in de financiële problemen kwam. Directeur Bert Meijer: ‘We hadden al een flink gat in de begroting en die zomer werd duidelijk dat de samenwerking met de HU niet doorging. En met de herrekening van de IPA daalde het budget met nog eens een miljoen.’

Een Strategisch Bezuinigingsplan bestaande uit drie waves moest de financiën weer gezond maken. Tijdelijke contracten werden niet verlengd; vaste medewerkers kregen te horen dat wellicht herplaatst moesten worden. Meijer: ‘Het was zwaar voor de afdeling, voor mij én voor het MT. Ik heb de gesprekken gevoerd en het verdriet gezien. Mensen die moesten vertrekken, die met hun prachtige onderzoek moesten stoppen. Ik kon het navoelen maar ik had nu eenmaal niet de ruimte om altijd tegemoet te komen aan de wensen.’

Samen met de deelraad werden, aldus Meijer, ‘grote stappen gezet’. Bij veel teams moest het MT vertrouwen winnen.  De zwaarste klappen vielen bij het onderzoek, dat in afwachting van de samenwerking met de HU flink was uitgebreid en stevig gereorganiseerd moest worden. Meijer: ‘We hebben nu een kenniscentrum waar alle lectoren aan verbonden zijn; de medewerkers van het centrum vallen onder de onderwijs-RVE’s en worden ‘ingeleend’. Ik denk dat het goed gaat lopen, dat het werkveld en de afdelingen nu beter mee-agenderen wat betreft onderzoeksthema’s.’

Het Bezuinigingsplan is 1 september afgerond. De bezuinigingsdoelstelling voor 2017 zal worden gehaald. ‘Onze financiële situatie is goed. En de instroom ziet er positief uit. Maar ik zeg niks tot alles helder is, na 1 oktober. Wat dat betreft hebben we ons vorig jaar ernstig vergist.’ (MH)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *