Kralen rijgen

De wereld verandert. Wat je vandaag leert, is over een paar jaar verouderd. Onderzoek en innovatie, daar draait het om. Veel traditionele opleidingen lijken hun beste tijd te hebben gehad. Bedrijven en instellingen hebben steeds minder behoefte aan afgestudeerden die weinig meer hebben gedaan dan die ene opleiding. Sollicitanten moeten laten zien dat ze al tijdens hun studie persoonlijke keuzes hebben gemaakt, dat ze bereid zijn tot Leven Lang Leren en dat ze anderen kunnen inspireren.

Wat betekent dat voor Windesheim?
Voor onze visie op onderwijs?

Afgelopen voorjaar presenteerde het College van Bestuur de Strategische Koers 2017-2022. Onder de slogan: ‘We care, we dare, we share’ wil het College stapsgewijs werken aan een toekomst waarin elke student zijn persoonlijke leerroute heeft. Studeren, zo vat CvB-voorzitter Henk Hagoort het samen, is straks niet langer het volgen van een vaststaand traject; de student van morgen kiest de vakken die hij of zij wil volgen en rijgt deze aaneen tot een volstrekt individuele, inspirerende ‘ketting’. Onnodige uitval zal dan tot het verleden gaan behoren.

Maar hoe bewaken we dan de kwaliteit van onze diploma’s? Hoe begeleiden we de student naar de arbeidsmarkt? En past deze visie in wat er om ons heen gebeurt? Hoe kijkt men buiten de hogeschool hier tegenaan? Om die discussie op gang te brengen, heeft het College aan de win’ gevraagd deze special te maken, gewijd aan de Strategische Koers. In het hart treft u de tekst van de Stategische Koers aan. Daaromheen leest u de reacties. Bijvoorbeeld van de docenten die de Koers handen en voeten moeten gaan geven. U vindt er de adviezen van ex-studenten die gebukt gingen onder de oude aanpak. En die van topbestuurders, Tweede-Kamerleden en hoger-onderwijs-watchers.

Onze opdracht aan hen was: neem geen blad voor de mond. Zeg wat je niet bevalt, waar de zwakke plekken zitten. Want deze Koers kan pas écht een koers worden als ze vergezeld gaat van een voortdurende, open discussie. Die discussie, daarvoor moet deze special het startschot zijn. In de hoop dat iedereen zijn kraaltje bijdraagt. Aan een inspirerende koers.

Marcel Hulspas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *