‘Kleine vakken, dan krijg je een persoonlijker pakket’

Els Esselink begint aan haar laatste jaar industrieel product ontwerpen en heeft een eigen meubelbedrijf. Zij had de afgelopen jaren graag de mogelijkheid gehad om haar studie persoonlijker en flexibeler in te delen.

‘Tot nu toe lagen de eerste twee jaar vast en moest je in het derde jaar een complete minor van een half jaar kiezen. Dat was voor sommige studenten even schrikken: wat moet je met al die vrijheid? Een beetje flexibiliteit en keuzevrijheid in het begin van je studie is goed voor je, want dan leer je daar al mee omgaan. Bovendien is een half jaar wel een lange periode om aan één onderwerp vast te zitten. Ik had bijvoorbeeld graag over recycling willen leren. Daar is wel een minor voor, maar dan ben je meteen een half jaar kwijt. Maak liever kleinere vakken, van drie of vier weken. Dan kun je ook veel meer vakken kiezen en krijg je een persoonlijker pakket.’

‘Ik moet nog een tweedejaarsvak halen, maar dat kan pas in februari volgend jaar. Superonhandig, want dan ben ik ergens stage aan het lopen en ben ik druk met afstuderen! En als ik het dan niet haal, heb ik gelijk een jaar vertraging. Ik heb liever dat in elk geval tentamens het hele jaar door aangeboden worden, zodat je ze kunt maken wanneer het jou uitkomt. Het is mooi dat Windesheim gaat experimenteren met kiezen en betalen per vak. Ik vraag me wel af hoe dat met studiefinanciering gaat. Als je dan een tijdje geen vakken volgt, krijg je dan ook geen studiefinanciering?’

Jitse Schipper

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *