Wat staat eerstejaars te wachten?

Vreemde bedden, tweedaagse katers, slechte cijfers, veel te veel vrijheid, smerige keukens. Ervaren Windesheimers over wat eerstejaars allemaal moeten doorstaan.

‘Hoe ben ik in bed beland?’
“Vroeger dronk ik bier in een keet op het platteland, Daarna fietste je lam via landweggetjes naar huis. Toen ik ging studeren logeerde ik bij vrienden in de stad en ging ik drie avonden per week stappen. Dat begon met wodka en tequila. Op een dag werd ik wakker met enorme hoofdpijn en dacht: ‘Wat heb ik gedaan? En hoe ben ik in mijn bed beland?’ Ik had geen idee….”
Jesse Tjepkema (22)
derdejaar logistiek en economie

‘Half zeven!’
“In plaats van vijf minuten fietsen naar mijn middelbare school moest ik ineens een uur reizen! Ik moest om kwart over zeven de bus halen! Nu ben ik absoluut geen ochtendmens, dus de wekker om half zeven was veel te vroeg. Elke ochtend sloeg ik een paar keer op de snooze-knop. En ik kroop vervolgens naar de bus. Dus ja, ik kwam vaak te laat.’
Mark Kroeze (26)
vierdejaars bouwkunde

‘Die oude man wilde me versieren’
“Ik moest erg wennen aan Zwolle. In het verkeer bijvoorbeeld rijdt iedereen erg dicht op elkaar. Dat was ik in Finland niet gewend. De eerste weken was ik doodsbang voor alle fietsen! Ik verdwaalde ook super vaak. Tijdens een van mijn zwerftochten sprak een oude man die voor zijn huis zat me aan. Ik freakte: ik dacht dat hij me wilde versieren en liep snel door. Een vriend vertelde me later dat hij gewoon vriendelijk was, haha! De Finnen zijn niet zo open.”
Katja Raunio (23)
derdejaars honours college

‘Ik leerde de valkuil kennen!’
“Op het mbo had ik echt een ‘5,5-mentaliteit’: zo weinig mogelijk doen om alle vakken te halen. Daar werkte dat, maar op het hbo bleek dat een enorme valkuil. Het eerste jaar op een andere opleiding heb ik daardoor niet gehaald. Dus als ik het tijdens deze studie óók weer zo aanpak, kan ik het wel vergeten.”
Mattias Bouwman (21)
eerstejaars gerontologie

‘Gelijk de brand-weer maar gebeld’
“Mijn eerste kamer was in een ontzettend vies huis. De keuken was een lekkende smeerboel vol etensresten. Er waren ook geen brandmelders. En het stonk enorm! Op een dag roken we gas in ons huis, toen hebben we meteen maar de brandweer gebeld want een gaslek, dat zou best kunnen. Ze rukten uit met twee wagens en een politieauto. Maar toen bleek dat de geur kwam van een brommer die onder ons raam stond en benzine lekte. Toen08-Een jaar dat je beter kunt overslaan(01)-win 19-29 juni 2017 voelden we ons wel domme blonde meisjes!”
Carolien Ronde (20)
derdejaars journalistiek

‘Nooit meer de kinder-disco!’
“Toen ik zeventien werd, werd de grens om alcohol te mogen drinken verhoogd naar achttien. Ik baalde. Ik was al een jaar de kroeg in geweest en ineens mocht ik alleen nog naar de kinderdisco. Dat wilde ik echt niet meer meemaken. Weer écht uit kunnen gaan was voor mij dan ook een enorme vrijheid. Daar heb ik in het eerste jaar flink gebruik van gemaakt. Vooral om te vieren dat de tentamenweken erop zaten.”
Fagmar Wilpstra (20)
derdejaars logistiek en economie


Tekst: Janine Sterenborg

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *