Be Prepared

Alles is nieuw, alles is vreemd. En overal zitten valkuilen verborgen. Vijf tips om het eerste jaar levend door te komen.

05-Be Prepared(01)-win 19-29 juni 2017

Alles draait om het halen van studiepunten. Niet om cijfers. Je krijgt bijvoorbeeld vier studiepunten als je voor alle tentamens en werkstukken van vak X een voldoende hebt gehaald – of dat nou zessen of negens zijn. Per jaar kun je 60 studiepunten halen. Maar aan het eind van het eerste jaar moet je er minstens 54 hebben, anders moet je definitief stoppen met je studie. Dus stay focussed! Het is gaaf om op jezelf te gaan wonen, nieuwe vrienden te maken en het studentenleven te verkennen maar als je van jezelf weet dat je wat moeite hebt met leren en discipline, is het slim om niet alles tegelijk te doen.

 

05-Be Prepared(02)-win 19-29 juni 2017Plannen is het sleutelwoord: kijk aan het begin van elke periode wat je allemaal moet doen en verdeel je werk over de weken tot het tentamen of de deadline. Wees realistisch: stop niet drie lastige herkansingen in dezelfde tentamenweek. Niks uitstellen. Begin op tijd en zorg dat je bij blijft.

 

Alleen voor sommige colleges geldt een aanwezigheidsplicht. 05-Be Prepared(03)-win 19-29 juni 2017Maar ga toch ook maar naar die andere. Als je daar actief meedoet, heb je de helft van het werk al gedaan. En je ziet wat de docent belangrijk vindt en waar je dus tentamenvragen over kunt verwachten. En ga ook naar alle tentamens. Vaak zijn ze meerkeuze, dus als je slecht hebt geleerd maar slim gokt, maak je altijd een kans. En anders is het toch een nuttige voorbereiding.

 

05-Be Prepared(04)-win 19-29 juni 2017“Ik snapte de opdracht niet”, “Niemand had me over de lokaalwijziging verteld” en “Ik kon het tentamenrooster niet vinden”. Sorry, dat kan niet. Docenten verwachten dat je actief op zoek gaat naar informatie, vragen stelt en je best doet om uit te zoeken hoe de dingen werken. Bereid je voor op een college en laat zien dat je je best hebt gedaan, dan is geen enkele docent te beroerd om uitleg te geven.

 

 

Merk je gaandeweg dat de belangrijkste vakken van je studie je écht niet interesseren? Stop er dan mee. Zonde van de tijd, het geld en de energie. Als je door blijft gaan, bedenk dan: de 05-Be Prepared(05)-win 19-29 juni 2017studie is er voor jou, niet andersom. Steek dus niet te veel energie in onderdelen waar je toch niets mee wilt doen. Je latere werkgever kijkt niet alleen naar de diploma’s die je hebt, maar juist naar de andere dingen die op je cv staan. En als je een eigen bedrijf begint, heb je meer aan ervaring dan aan hoge cijfers. Zoek dus een bijbaantje in jouw vakgebied, doe je best om een bijzondere stage in de wacht te slepen – of start je eigen bedrijf.

Jitse Schippers

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *