‘Ik spring in het techno-gat’

Eat, sleep, rave, repeat

Techno en techhouse zijn ontzettend populair, maar in Zwolle gebeurt maar weinig op dat gebied, volgens journalistiekstudent en ‘techno-ondernemer’ Leon Siliakus. Dat wil hij veranderen.

Middernacht in Hedon, begin februari. Uit de speakers knallen de beste techno-beats. De deuren van de popzaal openen en de zenuwen van Leon Siliakus (24), derdejaars journalistiek, staan op scherp. “Het was het eerste Ravedans-feest dat ik organiseerde en ik was ontzettend gespannen of er wel mensen op af zouden komen. Maar al om tien over twaalf was de zaal afgeladen vol, ik paste er zelf niet eens meer bij! Mensen compleet los zien gaan op je feest, dat is goud.”

Technogebrek
Deze avond was een samenwerking met DEEP, het maandelijkse housefeest in Hedon. Maar daarnaast gebeurt er in Zwolle veel te weinig op het gebied van techno en techhouse, vindt Leon. “Let The Music Play aan de Wijthmenerplas stond bijvoorbeeld op de agenda, maar dat is afgelast vanwege geluidsnormen. Verder is er niks. Terwijler in de randstad en steden zoals Groningen wekelijks of zelfs dagelijks techno-feesten zijn. De Zwolse techno-liefhebbers zijn het zat om zo ver te moeten reizen. Ik wil in dit techno-gat springen, maar ik denk dat er in Zwolle plek is voor veel meer techhouse-initiatieven!”

Illegale rave
Eind vorig jaar vroeg DEEP-organisator Leroy hem tijdens zijn avond de kleine zaal te hosten. Het beviel zo goed, dat ze samen snel weer een feest organiseerden. “Er was geen enkel techno-feest in Zwolle tijdens Koningsnacht. Bizar! We besloten daar verandering in te brengen.” Ze konden terecht in een kantoorpand in de buurt van het station. “Het was semi-illegaal. De locatie had de nodige vergunningen, maar niet voor een feest. Het was te kort dag om dat te regelen. Wat het extra spannend maakte, was dat het pand vlakbij het politiebureau lag. Het was volle bak en de sfeer was relaxed, dus we hebben een erg gave Koningsnacht gehad!”

Raven op Instagram
et begon allemaal met een Instagram-account: @Ravedans. “Daarop plaatste ik filmpjes van ravende mensen. Gewoon omdat ik het leuk vond. Maar ik kreeg zo snel veel volgers dat ik dacht: hier moet ik meer mee doen!” Inmiddels heeft hij ruim achtenveertigduizend volgers. “Ik krijg tientallen video’s per dag toegestuurd van mensen die hopen dat ik hun rave-filmpje plaats. Ze zijn helemaal trots als ik die plaats en hun naam erbij vermeld!” Daarnaast plaatst Leon vooral rave-gerelateerde ‘memes’, foto’s met grappige teksten. “Die maak ik allemaal zelf.”

Dagtaak
Naast een Instagram-account beheert Leon ook een Facebook-pagina, een website en een webshop, waar inmiddels bestellingen binnenkomen uit ruim twintig landen. Ravedans is een dagtaak geworden. “Het eerste wat ik doe als ik wakker word, is mijn telefoon pakken en berichten checken en beantwoorden. Overdag doe ik dat ook regelmatig tussendoor.” Ook is hij regelmatig nog tot na middernacht bezig. “Maar tijdens het eten gaat de telefoon uit! Ik denk dat ik zo’n zes uur per dag aan Ravedans besteed. Qua inkomen is het een leuke bijbaan.”

Leons grootste droom?
“Zoiets als Into The Valley organiseren lijkt me fantastisch: een festival in een vallei, dan heb je een prachtig decor. Maar eerst wil ik rondreizen door Europa en overal feesten bouwen. Ik zou het ontzettend vet vinden om van Ravedans te kunnen leven!”

Janine Sterenborg
Foto: Jasper van Overbeek

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *