Ballen meppen in het donker

Nieuw in Zwolle: midgetgolfen op z’n glow-in-the-darks

Midgetgolfen suf? Absoluut niet! Sinds kort kun je in Zwolle in het donker een balletje slaan, op een heuse glow-in-the-dark-baan. Verslaggeefster Silke Polhuijs stond te popelen voor een potje.

Weet je nog, midgetgolfen? Die kneuterige sport die je vroeger op de camping deed, met een korte broek en een nog korter lontje? Bloedfanatiek was ik! En nu je dat dus ook in het donker kan doen, ben ik al helemaal enthousiast. Het kan bij Bowlen & Zo, een nieuw Zwols uitgaanscentrum. Golfen is niet het enige wat er te doen is, want je kan er ook bowlen (je verwacht het niet). Ook staan er pooltafels en is er een cocktailbar. Maar het spannendste is natuurlijk het midgetgolfen in het donker. Ik kan niet wachten!

Of we er een 3D-bril bij willen, vraagt het meisje. Dat willen we, want we zijn hier nou toch. Het uitgaanscentrum is net nieuw, maar zo te zien kan Zwolle niet wachten om een potje tegen lichtgevende ballen te slaan. Pas een half uur na onze gereserveerde tijd krijgen we een paar gekleurde stokken in onze handen gedrukt. De medewerkster trekt ze vers uit het plastic. Als het groepje vóór ons ver genoeg is, mogen we beginnen.

Geagiteerde tijgers
De golfbaan is het pronkstuk van het uitgaanscentrum. Het hele parcours bevindt zich namelijk in het donker. Maar ook weer niet, want alles geeft licht. Bakstenen met blacklight-achtige spetters verf duiden de banen aan. De boel is verdeeld in drie delen: een oerwoudthema, een onderwaterthema en een noordpoolthema. Lichtgevende toestanden in allerlei kleuren verlichten de ruimte: apen, orka’s, dat soort gekkigheid. Allemaal kunststof decorstukken. Op de muren worden filmpjes van geagiteerde tijgers en spannende zeeën geprojecteerd. Als je trouwens dol bent op het kotsmisselijke gevoel van een wodkaatje te veel, moet je de hele avond die 3D-bril opzetten. De filmpjes op de muur mogen dan misschien wel verrijkt worden met een geinig effectje, maar ondertussen raak je precies nul ballen. Met zo’n bril voel je je vreselijk dronken. Maar je moet ze wel meegeven: er is hier een hoop te zien.

Niet spannend
En dat is meteen waar ze ‘t van moeten hebben, want van het spel zelf word ik niet heet. Oké, ik heb de motoriek en balbeheersing van een stoelpoot, dus voordat mijn ballen in het gat belanden zijn we sowieso zestien pogingen verder.

Op dit parcours zijn er vijftien banen, die bijna allemaal hetzelfde zijn. Erg spannend zijn ze ook niet. Je moet de bal om een paar bochtjes zien te krijgen en hier en daar door een tunneltje, maar dan heb je de grootste uitdagingen wel gehad. Twee keer is er een soort lift waar je je bal in moet zien te meppen. Hij wordt dan met de snelheid van je dementerende grootmoeder naar boven getakeld en vervolgens via een soort knikkerbaan weer uitgespuugd op de baan. Best geinig, maar niet het beste wat je op een zaterdagavond zal meemaken.

Opgejaagd
Wat ook niet het beste van de avond is, is de bal die ik tegen mijn harses krijg. Cadeautje van het groepje achter ons. Blijkbaar zijn we te sloom, en daardoor zitten we dicht op elkaar. Het groepje jongens na ons moet steeds even uit hun neus vreten voordat ze kunnen beginnen aan hun nieuwe baan, want daar staan wij dan nog vergeefs te pogen om onze ballen in het gat te krijgen.

Chatten met de rest
Nu we toch druk in de weer zijn met ballen, plakken we er meteen een potje bowlen achteraan. Kan je dus gewoon doen, allemaal in hetzelfde gebouw. Om de felgekleurde toestanden van het midgetgolfen te verwerken, bestel ik van het uitgebreide menu een gin-tonic bij de cocktailbar, terwijl onze bowlingbaan wordt klaargemaakt. Het drankje komt in een loeizware vissenkom, voorzien van een fiks stuk rauwkost.

De bowlingbanen zijn de banen die je gewend bent. Maar het hippe aan dit gebeuren is dat je kunt chatten met mensen van andere banen, via het computertje waar je ook je naam intoetst. Altijd lachen natuurlijk. En voordat je begint, kan je foto’s van jezelf maken die dienen als profielfoto. Die zie je dus de hele avond bij je naam staan op het scorescherm. Je begrijpt: dat kan nooit serieus gaan, vooral niet in combinatie met een cocktailbar die lonkt op de achtergrond. Ik vind het hilarisch. En hoewel deze spel-avond misschien niet de meest uitdagende was, hebben ze wel hun best gedaan, daar bij Bowlen & Zo. Waar kan je nou midgetgolfen met lichtgevende apen en je eigen hoofd zien op een scorebord?

Tekst: Silke Polhuijs
Foto: Jasper van Overbeek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *