Afgestudeerd, en nu!?

Je afstudeerfeestje was legendarisch! Maarrrrr… wat nu? Direct aan het werk, jaartje reizen, doorstuderen?

Stappen tot de zon opkomt, deadlines voor je uitschuiven tot de eerstvolgende zonsverduistering en de laatste week van de maand alleen maar noodles eten omdat al je geld is opgegaan aan bier. Maar nu het felbegeerde papiertje binnen is en je student-af bent, wordt het toch tijd om na te gaan denken over je toekomst. Daarom een aantal opties op een rij.

Het ligt voor de hand om meteen een baan te zoeken. Begin daar dan nu alvast mee, dan ben je anderen voor. Reken er niet op dat je meteen je droombaan krijgt, dus solliciteer op functies waarin je door kunt groeien. Weinig werkervaring? Pimp je cv met (zinvolle!) hobby’s, vrijwilligerswerk, buitenlandervaring en andere zaken die laten zien dat je de handen uit de mouwen steekt en verantwoordelijkheid neemt.

Als het niet meteen lukt of als je gewoon even een tussenjaar wilt, kun je in de snackbar of achter de kassa beginnen (ze staan voor je in de rij!), maar pas wel op dat je niet te lang blijft hangen.

Doorstuderen is altijd een verstandig alternatief: leren gaat het gemakkelijkst nu je nog jong bent en met een master of een tweede studierichting vergroot je je kansen. Bedenk wel dat zo’n extra studie je minstens een paar jaar kost en vaak veel duurder is. Ook een mogelijkheid: volg een (bijscholings)cursus voor de specifieke richting of vaardigheden waar je werk in wilt vinden.

Klinkt allemaal nog veel te serieus? Breng dan die droom ten uitvoer waar je al jaren over fantaseert. Als je straks vastzit aan een hypotheek of krijsende koters, kom je er niet meer aan toe om door Nieuw-Zeeland te trekken of ontwikkelingswerk te doen in de krottenwijken van Angola. Enne… ook zulke activiteiten zijn ideaal voor je cv: ze laten zien dat je ondernemend en zelfredzaam bent.

1. Zeg bye bye tegen Windesheim
Check welke datum er op je diploma komt. Valt ‘ie in juni, juli of augustus? Dan word je vanzelf uitgeschreven, per 31 augustus (eerder kan niet). Elders in het jaar? Windesheim stuurt je een papieren uitschrijfformulier. Je krijgt daarna een laatste afrekening, zodat je alléén collegegeld betaalt voor de maanden waarin je ingeschreven stond.

2. Zet je stufi en ov-kaart stop
Geef via Mijn DUO je uitschrijfdatum door, zodat je studiefinanciering wordt stopgezet. Het reisproduct moet je zelf van je ov-chipkaart halen bij een automaat, uiterlijk op de vijfde van de nieuwe maand. En reis er vanaf de uitschrijfdatum niet meer mee. Anders: boete! NS biedt pas afgestudeerden wel een gratis dal-abonnement of korting op andere abbo’s.

3. Pas je verzekeringen(en zo) aan
Veel verzekeraars hebben voordelige pakketten voor studenten, waar je nu geen gebruik meer van mag maken. Zet je zorgverzekering, inboedelverzekering, WA-verzekering enzovoort dus op tijd om. Ook bij andere organisaties heb je misschien voordelen die je nu moet inleveren, zoals de studentenrekening bij je bank.

4. Informeer de fiscus
Waarschijnlijk verandert je financiële situatie, zeker als je voortaan (meer) gaat werken of gaat verhuizen. Dit heeft invloed op bijvoorbeeld je zorg- en huurtoeslag. Geef je wijzigingen dus op tijd door aan de Belastingdienst. Zo voorkom je dat je achteraf grote bedragen moet terugbetalen.

5. Zoek een andere woning
Sommige woningen, bijvoorbeeld bij SSH, zijn alleen voor studenten. Als je bent afgestudeerd, heb je (bij SSH) een jaar de tijd om een nieuwe kamer, studio, een appartement of zelfs een huis te zoeken. Want eh… als je gaat werken, wil je natuurlijk ook wel wat luxer wonen en heb je daar vaak ook het geld voor.

Zittend in het raamkozijn met mijn laptop op schoot, sigaret in de mond en in mijn linkerhand een kopje koffie. Schrijvend aan iets wat de wereld zal verbeteren, schijt aan de rest. Dat is hoe ik mijn toekomst voor me zie, als een gediplomeerd journaliste. Een brutale wereldverbeteraar met slechte gewoontes. Want brutalen hebben de halve wereld. Maar in werkelijkheid heb ik nog nooit een sigaret aangeraakt. Ik moet al hoesten als iemand naast mij een shaggie opsteekt.

What the hell moet ik met mijn leven als dat belangrijke papiertje straks binnen is? Het ‘volwassen leven’ waar ik als klein meisje tegenop zag: mensen met diploma’s. Of nog erger: een 9-tot-5-baan. En dan bedoel ik niet als cassière. No offence, niks mis met een baantje in de supermarkt, maar ik wil carrière maken, hogerop kunnen komen. De wereld over reizen. Terugkeren naar Windesheim met een dik portfolio voor alle docenten die in het eerste jaar beweerden dat er geen werk te vinden is in de journalistiek. Dude, you’d better watch me.

Dat betekent dus wel dat ik op zoek moet gaan naar een baan. Ook mijn cv heeft een grote opknapbeurt nodig. Noem ik mijn verzameling supermarkt/ik-heb-nu-dringend-geld-nodig-bijbaantjes wel of niet bij mijn werkervaring? En wat doe ik met de vacatures: wij zoeken iemand met tien jaar werkervaring, maar wel net afgestudeerd, want lekker goedkoop? Mijn cv moet veranderen in een meesterwerk wil ik een beetje opvallen in de woeste zee vol nieuwe visjes. Ik voel me net Nemo, het clowntje, verdwaald in een véél te grote oceaan.

En dan nog dat reizen. Iedereen moet tegenwoordig de wereld hebben gezien voordat ze aan het grote-mensen-leven beginnen. Maar dan heb ik toch echt geld nodig. Met dat studentenbudget van mij kom ik niet verder dan een retourticket Volendam. En dáár ben ik al geweest. Een roadtrip langs de westkust van Amerika, safari in Afrika, strandje hoppen langs een aantal zomerse eilanden. En dan geen Terschelling. Jongerencamping Appelhof is allang verleden tijd.

Wat ik wil met mijn grote-mensen-leven? Dear, I have no clue. Mag ik eerst gewoon nog heel 08-Afgestudeerd, en nu(02)-win 17-01 juni 2017even student zijn? Als een burrito opgerold in mijn dekens terwijl ik het koffieapparaat aanzet en rustig wakker word met een nieuwe aflevering van Pretty Little Liars? Voordat ik moet overstappen op Discovery Channel om mee te kunnen praten met de volwassen mensen. Gaat het straks nog over het paringsritueel van de Balinese tijger, onder het genot van een plastic bekertje oploskoffie. Kan niét wachten!

Michelle van der Molen,
vierdejaars journalistiek

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *