‘Vogels kijken is pure mindfulness’

Vergeet de muffe koffie, vergeet de ongelezen mailtjes. Doe als Windesheimdocent en vogelaar Bas den Herder en stap in de wondere wereld van de vogels. Zes prachtexemplaren die u niet mag missen!

09-‘Vogels kijken is pure mindfulness’ Zwarte Roodstaart-win 16-11 mei 2017

ZWOLLE
Zwarte roodstaart
‘Je moet even opletten. Hij is kleiner dan een merel, en als je goed kijkt, zie de rode staartveren. Pas hoorde ik er een zingen, op het X-gebouw. Bij de uitgang van het station hoor je ze ook vaak! Zo van…. tjudeldedjuup, dan een knarsend geluidje en dan weer een riedeltje. Ze houden van een rotsachtige omgeving, maar Windesheim is ruig genoeg.’

09-‘Vogels kijken is pure mindfulness’ Scholekster-win 16-11 mei 2017

ZWOLLE
Scholekster
(steekt een vinger in de lucht:) ‘Hoor je dat? Dat Tepiet! Tepiet! Tepiet! Dat is echt een luidruchtige vogel! En ze broeden gewoon op het dak van Windesheim, tussen het grind! De jonkies zijn echt schattig. Maar weet je wat het mooiste is aan de scholekster: ze dansen. Eerst danst het mannetje om een vrouwtje te verleiden, en als ze dan een stelletje zijn, dansen ze samen! Net zo mooi als kraanvogels – en dat gewoon hier op het dak!’

09-‘Vogels kijken is pure mindfulness’ Buizerd-win 16-11 mei 2017

ZWOLLE
Buizerd
‘Prachtig beest! Leeft van muizen, vogeltjes en aas. Je ziet ze daarom vaak langs de snelweg zitten. Maar ook op daken van Windesheim. Je weet maar nooit… Ze zitten een beetje slordig in de veren, maar pas op! Wanneer ze broeden, worden ze territoriaal en kunnen ze mensen aanvallen. Vooral mannen met een kaal hoofd moeten ernstig uitkijken! Mijn advies: hou je helm op.’

09-‘Vogels kijken is pure mindfulness’Mus-win 16-11 mei 2017

ZWOLLE
Mus
(zichtbaar geëmotioneerd:) ‘In de jaren negentig ging het ineens héél slecht met de mus maar gelukkig gaat het nu weer wat beter. Het is echt een schat van een vogeltje. Mensen denken vaak: wat een saai beessie – maar mussen zijn heel slim. En kijk eens naar het zomerkleed van het mannetje! Prachtig! Ze kunnen met een grote groep in een heg zitten, en dan geweldig lawaai maken. Tsjielp! Tsjielp! Maar wat ze daar dan bespreken, dat weet niemand…’

09-‘Vogels kijken is pure mindfulness’ Slechtvalk-win 16-11 mei 2017

ALMERE
Slechtvalk
‘De snelste vogel ter wereld! Met 350 kilometer per uur stort hij zich op zijn prooi! Meestal zijn dat duiven en die zijn dan in één klap dood. In Almere zit een paar op het WTC-gebouw, het hoogste punt van de stad. Rond het nest liggen de koppen van de duiven die ze hebben gevangen. Die moeten ze niet.’

09-‘Vogels kijken is pure mindfulness’ Kuifeend-win 16-11 mei 2017

ALMERE
Kuifeend
‘Op mijn werkkamer heb ik een telescoop staan, gericht op het Weerwater. Dat is een plas waar heel veel kuifeendjes rondzwemmen. Zo’n vriendelijk beestje – en de mannetjes hebben een mooie zwarte kuif. Hoe groter de kuif, hoe groter de kans op een vrouwtje! Als er een collega mijn kamer binnenkomt die er wat tobberig en overspannen uit ziet, laat ik ‘m even door de telescoop kijken. Als ik dan een half uur later terugkom, staan ze nog steeds door de telescoop naar de eendjes te turen. Vogels kijken is zó heerlijk ontspannend. Het is pure mindfulness.’

Tekst: Marcel Hulspas
Foto boven: Gerben Rink

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *