Lekker mensen kijken

De beste terrassen om te zien en gezien te worden

Waaraan voldoet een goed terras? Verslaggeefster Silke ging op zoek naar de beste terrassen in Zwolle om te zien en gezien te worden.

Las Rosas04-Lekker mensen kijken(04)-win 16-11 mei 2017Jong, hip en knappe koppels
Denk je terras, dan denk je Las Rosas. Het enige terras in Zwolle dat áltijd vol zit. Én eentje waarmee je altijd indruk maakt op je date. De sfeer is er hip. Er zitten dudes met van dat opgeschoren haar, knappe koppels die hoe dan ook mooie kinderen gaan krijgen, en veel studenten.

Groepjes jonge chicks met allemaal hetzelfde blonde haar en hetzelfde aantal volgers op Instagram (namelijk: veel). Er wordt geSnapchat en geInsta-storied, want zitten bij Las Rosas is niet iets om je voor te schamen. Proosten voor de foto en selfies met je roséetje zijn hier aan de orde van de dag. Dit terras is cool. En hoewel er hier en daar een politieke discussie wordt gevoerd, is het geen decadente boel.

Overigens zit je niet alleen bij Las Rosas goed: ook de Belgische Keizer zit in dit hoekje van de stad. En ook daar slaag je. Er zijn altijd wel wat olijke klasgenoten te vinden die speciaalbier zitten te drinken bij de Keizer. De lekkere wijven en appetijtelijke mannen bevinden zich op rechts, bij Las Rosas. Altijd prijs dus, in deze hoek.

Nieuwe Markt04-Lekker mensen kijken(03)-win 16-11 mei 2017Plein voor iedereen
Als je je buurman Klaas tegenkomt op de Nieuwe Markt weet je genoeg: dit is een plein voor iedereen. De laatste jaren is het er superlevendig geworden. Op een zonnige zaterdagmiddag kom je er van alles tegen: een Oost-Europees duo dat accordeon speelt en met een bakje geld langs de tafeltjes gaat. Vaders die hun bakfiets parkeren en het meest kindvriendelijke terras uitzoeken. Lome honden die uit bakjes water slurpen. Maar ook leden van een vrijgezellenfeest die, uitgedost in bananenpak of prinsessenjurk, een pauze nemen in de zon.

Omdat het plein langs twee straten ligt, valt er genoeg langsfietsend schoon te beloeren. De tentjes die er zitten zijn voor Zwolse begrippen hip: bij hipstertenten Bar&brood en Ingeburgerd krijg je je eten op een plankje en staat het menu met krijtletters op de muur. Je weet dat je eten hier een mooie naam heeft en dat je op maandag een goed verhaal hebt voor je up-to-date klasgenoten: iedereen heeft er wel eens een burgertje besteld.

Heb je geld over en wil je wat sjieker doen, dan ga je naar Da Nini of Brasserie Jansen. Zelfde plein, andere vibe. Geeft niks: op de Nieuwe Markt mengen lichtelijk elitaire types zich moeiteloos met hippe koppeltjes en gillende kinderen. En met types als buurman Klaas.

Villa HofvlietTikkeltje elitair04-Lekker mensen kijken(02)-win 16-11 mei 2017
Wil je je graag onderscheiden van het plebs, dan wandel je de Rodetorenbrug over en vlij je je decadente derrière in één van de duurzame tuinstoelen van Villa Hofvliet. Je tuurt er vanaf de andere kant van de stadsgracht naar de rest van de Zwolse horeca, terwijl je nipt van je favoriete kwaliteitsdrankje en discussieert over de laatste beursnoteringen.

Vergeet niet je lichtblauwe polo en je zandkleurige chino-broek aan te trekken. Kam je haar naar achter met een kwak gel of doe je beste parelketting om. Dit is de toko waar sloepjes aanmeren, waar dure vino’s worden besteld en waar je niet aan kan komen op je afgetrapte Reeboks. Nee, bij deze Villa aan het water zitten de mensen niet in de bijstand.

Natuurlijk staan er ook oer-ordinaire drankjes als muntthee en verse jus op het menu, maar pas als je wat elitairder bent dan de gemiddelde mensch, zal je je hier ultiem op je gemak voelen. Kijk trouwens uit dat je niet wegwaait: is het niet door de wind die je vangt aan het water, dan wel door de vlaag ongemakkelijheid de je voelt als je hier zit als simpele student.

Grote Markt04-Lekker mensen kijken(01)-win 16-11 mei 2017Lekker gewoon gebleven
Ja, en dan de Grote Markt. Coördinatisch gezien het middelpunt van de stad. En als je hier een terrasje pakt, voelt dat ook zo. Op de Grote Markt zit van alles. Je zou ‘t kunnen vergelijken met de Nieuwe Markt, maar dan exclusief de hipstertenten en sjieke toko’s. Nee, de Grote Markt is zo lekker gewoon gebleven. Huismoekes gehuld in neonkleurige overgooiers die een wijntje nemen (‘lekker gek doen met de dames’) zitten naast willekeurige tieners die zich bezatten op hun vrije zaterdagmiddag.

Je zit tussen de loempiakramen, de viskramen, de fietstaxi’s en je moeder die een blommetje haalt op de markt. Dit gemeleerde plebs vermaakt zich vooral op het – onmeunig grote – terras van Café Blij. Hier pak je gegarandeerd een straaltje zon mee en kan je vanuit het middelpunt van het centrum om je heen turen alsof het je lieve lust is.

Bij In Den Hoofdwacht zitten de mensen met wat meer geld – of de mensen die hun borrel niet op die malle, felgekleurde oranje kussens van Blij willen drinken. Het is maar waar je van houdt.

Tekst: Silke Polhuijs
Grote foto: Jasper van Overbeek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *