‘Individuele studietoeslag beter onder de aandacht brengen’

Studenten die door een beperking niet in staat zijn om het wettelijk minimumloon te verdienen, kunnen via de individuele studietoeslag een steuntje in de rug krijgen. Maar de nieuwe regeling is onvoldoende bekend en aanvragen is niet altijd eenvoudig.

Ter afronding van mijn opleiding hbo-rechten, heb ik in opdracht van het StudieSuccesCentrum mijn scriptie geschreven over de werking van de individuele studietoeslag. De individuele studietoeslag is relevant omdat de afgelopen jaren de basisbeurs is verdwenen en de toegang tot de Wajong is aangescherpt. Uit mijn onderzoek is zijdelings gebleken dat er op dit moment nog maar relatief weinig studenten met een beperking gebruik maken van de regeling van de individuele studietoeslag.

Windesheimstudenten die wel arbeidsvermogen hebben maar niet in staat zijn om het wettelijk minimumloon te verdienen komen in aanmerking voor de toeslag. Daarnaast moeten ze 18 of ouder zijn, studiefinanciering ontvangen en niet meer dan €5920,- eigen vermogen hebben.

De beoordeling wordt door elke gemeente anders gedaan en zou beter onder de aandacht gebracht moeten worden. Ook de bedragen van de toeslag verschillen per gemeente. Mocht je als student moeite hebben bij de aanvraag, vraag dan advies bij het StudieSuccesCentrum van Windesheim.

Wilco ter Harmsel is
vierdejaarsstudent hbo-rechten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *