Tulpen uit Chongqing


Nico Smeenk, docent aan de opleiding industrieel product ontwerpen, woont en werkt tot de zomer in Chongqing, China. Daar geeft hij les op een partneruniversiteit van Windesheim.

sportdag op de ctbu2Yi er sán – Yi er sán (één twee drie – één twee drie) … Zo klonk het al enkele dagen met regelmaat over de hele campus: er werd flink geoefend. En nu zie ik eindelijk waar al die voorbereidingen toe dienen: vandaag en morgen zijn de sportdagen op CTBU. Ook alle ‘foreign teachers en students’ doen mee: we vormen een groep, met vlaggetjes, mascottes en felgroen gekleurde t-shirts. Vanochtend bij dag en dauw opgestaan om hier de openingsceremonie bij te wonen. Draken, kleuren, versiersels, vlaggen overal. Zwaaiend met onze vlaggetjes begroet door honderden pom-pom-girls, vervolgens netjes in gelid op het voetbalveld enkele vurige officiële toespraken aangehoord. Let the games begin!

Iedereen is hier aanwezig en doet mee. Kijk daar heb je Chlorine ook. Die kwam ik gisteren bij de lunch tegen… of beter: hij kwam mij tegen. Ik was eigenlijk al uitgegeten en zat met mijn stokjes nog wat te prikken in de toch wel erg rood-pikante restjes op mijn bord. Hij vroeg of de plaats tegenover me nog vrij was. Buitenlander? Oh, Holland! Dan komt u zeker uit Zwolle! En oh, Hollandse tulpen! In zijn achtertuintje (nou ja, tuintje…) tussen de skyscrapers van Chongqing heeft hij zelf tulpen geplant. En rozen… met speciale geur, die komen ook uit Holland. Hij liet me een hele rits foto’s van grillig gevormde tulpen zien waar hij met liefde over vertelde. Botanica is zijn grote hobby. Botanica en chemie: zijn twee grote passies!

Chlorine is scheikundestudent, bezig aan zijn afstudeerproject hier op de CTBU. Die typische bijnaam, dat is omdat je zijn voornaam ook kunt uitspreken als (…) en dan kan het ook begrepen worden als het element met atoomnummer 17. Wonderen van de Chinese taal. Binnen korte tijd – het verorberen van 1 kommetje rijst – wist ik alles van hem: zijn voorkeuren, zijn passies, zijn grote wensen. Holland: van Gogh (moeilijk uit te spreken voor Chinezen), Starry Night, Sunflowers, en Rembrandt (onmogelijk uit te spreken voor Chinezen) , met zijn beroemde – hoe noem je dat – (chiaroscuro) – ja, dát, van Rembrandt!

En de Hollandse steden… Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Liese. Liese? Oh, Lisse! Ja, beroemde stad: de Keukenhof! Ik moet eerlijk toegeven: ik ben nog nooit in Lisse geweest. Chlorine zelf is China nog nooit uit geweest, maar hij kent Nederland beter dan ik! En klopt het nou echt dat je een uitkering van de regering krijgt als je zonder werk komt te zitten?
Hij spreekt aardig Engels – waarschijnlijk ook door veel oefening in dit soort lunchgesprekken. En hij heeft ook Frans gestudeerd. Maar die Fransen zijn zo moeilijk te verstaan. Parijs… veel Chinezen krijgen last van het ‘Paris syndrome’ als ze daar zijn. Het romantisch beeld dat ze zich vormden van die stad blijkt ineens niet zo te kloppen.

nico smeenk KLEINWe praatten nog even door; ik vertelde dat ik een tijdje in Italië gewoond heb. Oooooh Italië! Italiaans, zo’n mooie taal. Andrea Bocelli – zijn favoriete zanger. Michelangelo, Leonardo da Vinci. En die andere schilder – Venetiaanse school, die de verf op zijn schilderijen met eiwit maakte. Titiaan? Tintoretto? Oh, en de Italiaanse pasta. Die moet je wel veel langer koken dan de Chinese noodles. Maar zo lekker! Maar je moet wel op je geld en documenten passen. In Napels vooral. Napels, fantastische stad! Funicoli funicola, gezongen door Pavarotti, zó mooi!

Chlorine is zich aan het voorbereiden op een master in de USA, Florida (goed klimaat voor botanica). Hij heeft de school al uitgekozen, weet al iets te vertellen over de flora daar en hoopt dat Trump zijn plannen niet in de war stuurt.

Napels, Amsterdam, Parijs, Miami, Lisse… het duizelde me – je maakt de mooiste reizen, zonder je van de campus te verplaatsen…

We wisselden elkaars WeChat-gegevens uit – en daar staat, naast honderden foto’s van tulpen zijn motto: ‘Courage is knowing what not to fear – Plato’. Hij zal het nog ver schoppen in zijn leven. Maar nu eerst sporten!

Nico Smeenk

Er zijn 1 reacties op «Tulpen uit Chongqing»

  1. Sophie Smeenk schreef:

    wat een geweldig leuk bericht! Heb het gevoel dat ik die man ken. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *