‘Zonder spierkracht kom je niet ver!’

Mandy Vogelzang, tweedejaars Pedagogiek, ging op hoge snelheid door het weekend. Ze kon weer motorcrossen na een lange revalidatie.

Motorcross, dat is stunten op een motor toch?
Nee, die verwarring komt wel vaker voor. Motorcross is een racesport op een zandbaan met springbulten en dat soort dingen. Het is een zeer zware sport en wanneer je het op hoog niveau wil doen heb je meer nodig dan alleen wilskracht. Je moet in goede conditie zijn. Zonder uithoudingsvermogen en spierkracht kom je niet ver! Daarom train ik ook twee keer per week.

Je hebt ook een tijdje niet kunnen motorcrossen toch?
Dat klopt, ik ben er 2,5 jaar tussenuit geweest door afgebrokkelde rugwervels, een erg pijnlijke rugblessure. Maar zolang ik mijn rugspieren genoeg train valt de pijn mee, en kan ik het motorcrossen voorzichtig weer oppakken!

En dat gaat goed?
Ja! Ik ben eerst een jaartje gaan trainen om rustig op te bouwen en te kijken of ik geen terugval zou krijgen. Dat ging erg goed, dus besloot ik mee te doen aan het Nederlands Kampioenschap Dames Motorcross. En ook dat ging erg goed, want ik kreeg al na twee wedstrijden de vraag of ik het Nederlandse team wilde versterken voor het EK! Een betere comeback had ik me niet voor kunnen stellen; bij het NK eindigde ik op de 7e plaats en bij het EK op de 13e. Aankomend seizoen ga ik ook sowieso proberen in de selectie te komen voor het NK en EK, maar dan moet ik eerst nog een selectiewedstrijd rijden. Dus het wordt spannend!

Joppe Varkevisser

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *