Nauwelijks kandidaten voor centrale medezeggenschapsraad

‘Straks is de cmr volgend jaar leeg!’

  • De Centrale Medezeggenschapsraad dreigt  de komende tijd leeg te lopen.
  • Cmr-lid Boy Rolloos: ‘Willen studenten en medewerkers wel een democratische hogeschool?’

Er hebben zich tot nu toe veel te weinig mensen kandidaat gesteld. In de twintig personen tellende Raad dreigen na de komende verkiezingen negen lege plaatsen te ontstaan. Er hebben zich tot nu toe namelijk maar vier Windesheimers aangemeld als nieuwe kandidaten: één student en drie medewerkers. CMR-lid Boy Rolloos zet momenteel alles op alles om dat aantal omhoog te krijgen.

Is de situatie écht zo dramatisch? “Zeker. Vorig jaar hadden we rond deze tijd al 25 kandidaten. De belangstelling lijkt helemaal verdwenen. En dat terwijl we, volgens mij, minimaal vijftig tot zestig kandidaten zouden moeten hebben om echt te kunnen spreken van een democratisch bestel op Windesheim.”

Wat is er veranderd? “Vorig jaar hadden we nog écht kandidaten die mee wilden praten over wat er speelt. Nu vinden studenten en medewerkers dat het wel goed gaat op Windesheim. Studenten focussen zich meer op hun studie; ze zijn minder betrokken bij de hogeschool. En de medewerkers… Wanneer je drie kandidaten krijgt uit 2000 medewerkers, dan vraag ik me hardop af: hoe belangrijk vind je dan je aanwezigheid hier? En ik vraag me ook af: wíllen de medewerkers en studenten eigenlijk wel democratie op Windesheim?”

Wat gaat de cmr hieraan doen? “Ten eerste hebben we de einddatum voor de kandidaatsstelling een week verschoven. Iedereen heeft nog tot 16 april om zich aan te melden. Verder organiseren we volgende week allerlei activiteiten om meer zichtbaarheid te geven aan de cmr en het belang van medezeggenschap.”

In het concept-medezeggenschapsreglement van het College, dat vorige week in de cmr werd besproken, stond ook nog eens dat er voor elke zetel in de medezeggenschap eigenlijk twee kandidaten zouden moeten zijn. “Dat is echt onhaalbaar. Als we dat nú zouden invoeren, dan loopt de cmr straks echt leeg. Maar voor de komende verkiezingen heeft het voorstel geen gevolgen. We hebben daar bezwaar tegen gemaakt en het college komt binnenkort met een nieuw voorstel. Maar als dat tóch wordt ingevoerd, en als de belangstelling voor de medezeggenschap zo blijft als hij nu is, dan heeft dat catastrofale gevolgen.” (MH)

crm kandidatenwerven met ontbijtje 1 bewerkt verkleind

Boy Rolloos deelt deze week gratis ontbijtjes uit bij de hoofdingang, om studenten te interesseren voor de cmr.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *