Stemming: ‘Het volkslied is niet meer van deze tijd’

Ieder Nederlands kind moet op de basisschool het Wilhelmus leren, staand en wel. Dat was een opvallend voorstel van het CDA, één van de winnaars van de afgelopen verkiezingen. Hoe kijken Windesheim-studenten daar tegenaan?

 

Isabel van den Berg (21)
tweedejaars Communicatie03-Stemming(01) ‘Het volkslied is niet meer van deze tijd’-win 13-23 maart 2017
Ik heb op de basisschool het Wilhelmus geleerd. Dat is fijn: als je het niet kent, sta je toch voor aap als bijvoorbeeld Oranje speelt. Het is wel een oubollig lied – en dat staan tijdens het zingen vind ik ook onzin. Of er een nieuw volkslied moet komen? Als dat net zo’n mislukking wordt als het Koningslied, liever niet!

 

Süheyla Cankurtaran (22)03-Stemming(02) ‘Het volkslied is niet meer van deze tijd’-win 13-23 maart 2017
tweedejaars Lerarenopleiding Economie
Het Nederlandse volkslied ken ik niet, dat van Turkije wel. Ik vind het een goed idee om kinderen het Nederlandse volkslied te leren. Dan gaan ze erover nadenken en krijgen ze respect voor het lied en voor hun geschiedenis. Als iedereen het kent, geeft dat toch een soort binding.

 

Meis Houterman (20)03-Stemming(03) ‘Het volkslied is niet meer van deze tijd’-win 13-23 maart 2017
vierdejaars Communicatie
Nederlanders voelen zich veel meer met elkaar verbonden door dagen als 4 en 5 mei en Koningsdag dan door een volkslied. Kinderen worden echt niet slimmer als ze dat kennen. Die tekst is ook hartstikke ouderwets, het spreekt kinderen niet aan. Misschien moet de Koning maar een nieuw volkslied schrijven.

 

Maurice Mazenier (24)03-Stemming(04) ‘Het volkslied is niet meer van deze tijd’-win 13-23 maart 2017
tweedejaars Journalistiek
Als kinderen het Wilhelmus verplicht moeten leren op de basisschool, krijg je een soort opgelegde monarchie. Natuurlijk, ik vind ook dat iedereen het zou moeten kennen, het hoort bij Nederland, maar wel omdat mensen dat zelf willen. Niet omdat ze daartoe verplicht worden.

 

Karyanna Kniest (20)03-Stemming(05) ‘Het volkslied is niet meer van deze tijd’-win 13-23 maart 2017
tweedejaars Maatschappelijk Werk en Dienstverlening
Dat iedereen het volkslied moet kennen, vind ik niet nodig. Het is maar een lied. Zelf ken ik dat gedeelte met dat Duitse bloed en de koning van Spanje wel, maar ik zou het niet helemaal mee kunnen zingen. Dat is ook niet nodig: het volkslied is niet meer van deze tijd. (HJB)

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *