‘Ik heb het nooit koud!’

Windesheimer Pieter van Essen neemt elke ochtend een ijskoude duik in de IJssel. De Zwolse ‘Iceman’?

“Ja, dat is mijn bijnaam geworden” lacht Van Essen (59), docent en opleidingsmanager van international business and languages. “Ik heb inderdaad een cursus gevolgd bij de echte Iceman, Wim Hof. Hij leerde me ademhalingsoefeningen om je tegen extreme kou te wapenen. Je wordt helemaal rood en voelt een enorme energie in je lichaam vrijkomen.”

Van Essen woont vlakbij de IJssel. Vooral in de wintermaanden, wanneer het water onder de 7 graden is, gaat hij ’s morgens graag een paar minuten de rivier in. Vanwege de stroming kan hij daar niet echt zwemmen. “Ik ga wel eens naar een natuurvijver als ik baantjes wil trekken.”

Volgens Van Essen is koud zwemmen goed voor de gezondheid. “Ik ben heel gezond, ik heb het nooit koud en ik ben nooit verkouden.”

Zijn er meer liefhebbers voor een koud bad in de IJssel? “Onder vrienden en bekenden heb ik nog niemand kunnen overhalen, maar wie weet ga ik het eens bij de calo proberen.” (EM)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *