Handboeien, wapenstok en pepperspray


Gerard de Haas heeft een unieke bijbaan. Overdag is hij student ict op Windesheim, maar in de vrije avonden en weekenden is hij politieagent.

Al van jongs af aan wil vierdejaars Gerard (23) iets voor de samenleving betekenen. Toch koos hij ervoor om ict te gaan studeren op Windesheim, waar hij er al snel achter kwam dat alleen studeren voor hem niet genoeg is. “In mijn studie werd ik niet genoeg uitgedaagd en in mijn bijbaantje vind ik die wel.” Daarom startte Gerard in 2014 met de opleiding tot vrijwillige politieagent. Een vrijwillig agent heeft in principe dezelfde bevoegdheden als een beroepsagent, maar draagt geen vuurwapen. Daardoor mag Gerard bepaalde diensten niet draaien, zo maakt hij bijvoorbeeld nooit onderdeel uit van het team dat als eerste naar een 112-melding toe gaat. Wel mag hij aanhoudingen verrichten en proces-verbalen opmaken.

Geweldsmiddelen
Tijdens zijn opleiding kreeg Gerard twee avonden per week les op de politieacademie in Apeldoorn. “In het begin alleen in een klaslokaal, maar al snel mocht ik in burger mee de straat op om de praktijk te ervaren. Daarna ging ik terug de schoolbanken in en leerden we de AZ-vaardigheden. Dat is hoe je een aanhouding moet verrichten en hoe je de geweldsmiddelen die je bij je hebt – handboeien, pepperspray en een korte wapenstok – moet gebruiken. Na een aantal maanden ging ik op stage en mocht ik als agent aan het werk, in de regio Veluwe-Noord.” Het aantal uren dat hij per week werkt is verschillend. Soms is het in een week één dienst van vier uur, maar het kunnen er ook drie zijn.

Overlast van jeugd
Gerard: “We streven ernaar om tijdens het werk zo min mogelijk binnen te zitten. We zorgen ervoor dat we zichtbaar zijn op straat door te surveilleren in de auto, op de fiets of ter voet. Daarbij kijken we vooral om ons heen. Als er bijvoorbeeld bepaalde plekken zijn die bekend staan vanwege overlast van jeugd, dan letten we daar extra op.”

Als vrijwilliger doet Gerard voornamelijk evenementen en verkeer. “Dan zijn we vooral buiten, maken we een praatje met de mensen en als er iets gebeurt kunnen we direct ingrijpen. Zo heb ik bijvoorbeeld op festivals als het mega-piratenfestijn gewerkt. Hoe zo’n festival gaat verlopen weten we nooit van tevoren, maar als het spannend wordt gaan we opschalen. Een spannend moment is bijvoorbeeld het einde van de avond, als iedereen naar huis moet en er dronken mensen zijn die het terrein niet willen verlaten. Dan moeten wij de beveiliging helpen om ervoor te zorgen dat ze wel vertrekken.”

Allereerste aanhouding
Zijn allereerste aanhouding vond Gerard behoorlijk spannend. “Op de opleiding heb ik natuurlijk wel geleerd hoe dat moet, maar in de praktijk is het toch echt anders. Tijdens een aanhouding staan al je zintuigen op scherp, maar achteraf is het gewoon supervet.”

In zijn werk als agent komt Gerard van alles tegen. “Wat ik het leukste vind, is dat we thuiskomen bij mensen in een aparte levenssituatie. Elke keer is het weer een verrassing wat voor verhaal erachter zit. Zo ben ik een keer met de dierenpolitie op stap gegaan en kwamen we ergens waar de katten niet goed werden behandeld. De specialist met wie ik was vertelde dat, als de dieren lijden, er vaak een menselijk probleem achter schuil gaat. En dat kon je daar inderdaad ook zien. Het baasje van de katten had zijn zaakjes absoluut niet op orde. Het huis was een ontzettende rotzooi en daar leden de katten echt onder.”

Zelfverzekerder
De combinatie van agent zijn én studeren is af en toe rennen en vliegen. “Soms zou ik op twee plekken tegelijk willen zijn. Gelukkig heb ik een auto. Zonder auto was het lastiger geweest omdat ik soms vanuit school gelijk door moet naar mijn werk.” Ook is hij vaak laat thuis. “Het eist wel een bepaalde flexibiliteit.”

Toch raadt Gerard het anderen absoluut aan om naast de studie ook politievrijwilliger te worden. Want hoewel hij net iets meer verdient dan een onkostenvergoeding, krijgt Gerard er een hoop levenservaring voor terug. Zo is hij er een stuk zelfverzekerder door geworden. “Tijdens het werk kom ik ontzettend veel verschillende mensen tegen in onvoorspelbare situaties. Bijvoorbeeld tijdens uitgaansavonden kom ik in aanraking met mensen die een drankje te veel op hebben. Daardoor zijn ze sneller geprikkeld en is het een uitdaging om een gesprek te voeren waarmee een escalatie, zoals het gebruik van geweld, kan worden voorkomen.”

Tekst: Merel Revet
Foto: Herman Engbers

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *