Prima prijs, géén Michelin-voedsel

Oud-journalistiekstudent Silke Polhuijs zoekt de beste Zwolse plekken om te lunchen, te dineren of te borrelen. Deze week: Eureka.13-Prima prijs, géén Michelin-voedsel(01)-win 12-08 maart 2017

Zo tegen het eind van de maand denk ik altijd minder in avocado’s en meer in droge crackers. Oftewel: het moet goedkoper. Eten bij Eureka is dan ideaal: kost je een drol, terwijl je wel mooi bediend wordt.

Eureka is geen echt restaurant, maar een sociaal-culturele vereniging. Te vinden in een pand aan het Assendorperplein, en er is de hele week van alles te doen. Muziekavondjes en zo. De helft van de week is er een eetcafé, waar iedere dag een andere kok het menu van de dag klaarmaakt. Voor 7,50 euro heb je een driegangenmenu. En op de dag dat ik kom, is er een verrassingsmenu. Wil ik best proberen.

Het ziet er gezellig uit. Kaarsen in oude bierflesjes. Houten meubels en een groepje mensen in de hoek. We hoeven niet lang te wachten; na een kwartiertje schuift de bediening een bord voor onze neus. Het is niet spectaculair. Witte rijst, shoarma en salade. De rijst is kaal; daar zit verder niets doorheen. Gelukkig is er de shoarma die volop is gekruid. In de salade zit best veel: ei, tomaat, rode ui en ijsbergsla. De vitaminen kan ik dus weer afstrepen. Ik mis alleen wel een dressing. Of een smaakje. Het is geen sterrenmaaltijd dus, maar goed, Eureka draait volledig op vrijwilligers. Alleen maar prima dus, dat die een bordje voor je in elkaar flansen op hun vrije avond.

Als toetje krijgen we vanille-ijs. Er zit een dikke toet slagroom op, dus karig is ’t niet. We krijgen er ook nog vruchtjes bij (ananas- en perzikstukjes), maar die lust ik niet. Die lust ik nooit, dus dat ligt niet aan Eureka. Verder lepel ik het dessertje rustig naar binnen. Het is wederom geen Michelin-voedsel, maar het is prima te doen. Ondertussen switchen de vrijwilligers tussen hun favoriete Youtube-nummers. Lekker huiskamer-achtig.13-Prima prijs, géén Michelin-voedsel(02)-win 12-08 maart 2017

We betalen tien euro per persoon: 7,50 voor het eten en 2,50 voor een glaasje wijn. Achteraf bedenk ik: waar was eigenlijk die derde gang? Zo stond het wel op de site. Wel positief is: ik ben verzadigd. En ik heb zelfs geld over voor het laatste stukje maand!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *