Make politics great again!


Het lijkt wel alsof Den Haag er alles aan doet om de politiek oubollig te maken. Waarom altijd die folders, waarom die grijze pakken? Waarom geen Instagram? Zeven ideeën om verkiezingen een stuk aantrekkelijker te maken voor jongeren.

Stemrecht vanaf 16 jaar!04-Make politics great again(01)-win 12-08 maart 2017
Leonie van der Veen, derdejaars communicatie: “Ik denk dat de meeste achttienjarigen er nog niet eens mee bezig zijn, de politiek. Laat staan zestienjarigen. Dus ik ben niet voor een verandering van die leeftijd. Vanaf je achttiende ben je volwassen genoeg om je eigen mening te vormen als je er de moeite voor doet.”

Else Strijbos, derdejaars communicatie: “Dat lijkt me echt geen goed idee. Mensen van achttien en ouder zijn een stuk volwassener en weten meer van de politiek dan zestienjarigen, en er zijn naar mijn mening al genoeg jongeren om een ‘groot electoraat’ te vormen.”

04-Make politics great again(02)-win 12-08 maart 2017


Meer politiek in de les!

Eva Sikkes, eerstejaars human resource management: “Ik lees me wel in over de politiek, maar ik zie bij mijn leeftijdsgenoten dat het niet echt speelt. Ik vind dat ze hier op de middelbare school al mee moeten beginnen, en ook op het hoger onderwijs, of je nou een bèta of een alfastudie doet.”

Kayleigh, eerstejaars pabo: “Ik vind zeker dat er meer aandacht besteed moet worden aan politiek in de klas, en dan vooral binnen studies die er ook iets mee te maken hebben, zoals journalistiek of economische studies. Maar ik denk dat het sowieso belangrijk is om in ieder geval de basiskennis van de politiek aan iedereen te leren.”

 

 

Richt een partij voor jongeren op!
Audrey Haarsma, tweedejaars logistiek & economie: 04-Make politics great again(03)-win 12-08 maart 2017“We hebben al zoveel partijen die zich echt alleen focussen op ‘volwassenenzaken’ zoals hypotheekrenteaftrek en belastingstelsels waar heel veel studenten nog helemaal niets mee te maken hebben. Dus het zou goed zijn als er een partij zou zijn die zich meer richt op ons.”

Lonneke Martens, tweedejaars logistiek & economie: “Het zou best goed zijn als er een partij was die zich meer op jongeren richt. Nu is het voor veel jongeren nog zo ver weg, terwijl er zoveel dingen spelen in de politiek die belangrijk zijn voor jongeren, zoals het leenstelsel.”

 

04-Make politics great again(04)-win 12-08 maart 2017

Doe meer met social media!
Willem, derdejaars small business & retail management: “De traditionele manier werkt niet meer. Niet alle jongeren kijken naar de kranten en folders. Er zijn veel slimmere manieren; ik zag vanochtend nog een D66-spotje op Instagram. Die had ik nooit gezien als die alleen in de krant stond, want die lees ik bijna niet. Instagram is dus een perfect middel om jongeren te bereiken.”

Laat bn’ers de democratie promoten!
Jeroen, eerstejaars communicatie: “Als ik een politicus hoor zeggen dat je moet stemmen, interpreteer ik dat als een ‘stem op mij’. Als er meer bekende Nederlanders zouden zijn die zich hier mee bezig houden zou ik dat een goede ontwikkeling vinden, omdat zij vaak op het eerste gezicht minder partijdig lijken en jongeren hen meer vertrouwen dan politici.”

04-Make politics great again(06)-win 12-08 maart 201704-Make politics great again(05)-win 12-08 maart 2017 04-Make politics great again(07)-win 12-08 maart 2017

Een vrije dag om te stemmen!
Caroline Verhoef, eerstejaars human resource management: “Als je een vrije dag voor het stemmen krijgt, denk ik dat je er meer bij stilstaat hoe belangrijk stemmen is. Ik verdiep me zelf niet heel erg in de politiek, maar door Tim Hofman zie ik wel meer in dat het echt een burgerplicht is.”

04-Make politics great again(08)-win 12-08 maart 2017

Meer jongeren op de lijst!
Coen, tweedejaars journalistiek: “Ik zou het goed vinden als de politiek wat jonger is, maar dat moet niet via quota gaan. Dan loop je een hoop kwaliteit mis. Aan de andere kant vind ik die nieuwe stemwijzer-app van Tim Hofman ook de plank misslaan, met dat geforceerde ‘coole’ taalgebruik. Je moet jongeren niet als kinderen behandelen.”

Kars, eerstejaars human resource management: “Dat lijkt me een goed idee. De maatschappij verandert zo snel; kijk naar telefoons en social media. Ik denk dat een hoop politici geen idee hebben van hoe de wereld er uitziet voor ons. Het zou dus wel prettig zijn: jongere gezichten in de politiek.”

Tekst: Marcel Hulspas en Joppe Varkevisser
Fotomontages: Judy Ballast

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *