Bijna-akkoord bij domein g&w

Deelraad moet laatste voorstellen nog goedkeuren

  • Domein gezondheid & welzijn krijgt vier ‘onderwijseenheden’.
  • Directeur Ineke van der Wal: ‘Social Work wordt een sterk merk.’

De samenvoeging van de studies MWD, SPH en Pedagogiek tot één studie Social Work nadert zijn voltooiing. Ineke van der Wal, directeur van domein Gezondheid & Welzijn, heeft er alle vertrouwen in dat de deelraad binnenkort akkoord gaat met de laatste onderdelen van het organisatie ontwikkelplan van het domein.

In de bijna-definitieve plannen is sprake van vier ‘onderwijseenheden’. Naast Social Work, dat in september van start gaat, komen er nog drie: Verpleegkunde, ‘Ondernemend en Innovatief’ en ‘Leven Lang Leren’. Verpleegkunde is de afgelopen jaren zó sterk gegroeid dat deze inmiddels een zelfstandige positie verdient. In Leven Lang Leren worden de deeltijdopleidingen en Associate Degree samengevoegd. Van der Wal noemt deze eenheid het meest innovatief: ‘Hierin gaan we onze eerdere experimenten in het kader van  de pilot Flexibilisering als eerste verder uitbouwen.’  Onder de eenheid ‘Ondernemend en Innovatief’ vallen de ‘oude’ opleidingen toegepaste gerontologie, logopedie en pedagogisch management kinderopvang. Drie kleinere opleidingen, die dan ook een ‘ontwikkelopdracht’ meekrijgen om te groeien. Boven deze vier eenheden komen managers te staan: drie bij Social Work, twee bij verpleegkunde; de andere ieder één.

Het zwaarste onderdeel van de hele operatie, voor het MT en de deelraad, was de mate van verantwoordelijkheid voor de teams van de verschillende eenheden. Echt resultaatverantwoordelijk zullen ze nog niet zijn. Van der Wal: ‘Afgesproken is dat als een eenheid wat betreft eigen verantwoordelijkheid écht verder wil, bijvoorbeeld op het gebied van studiesucces of kwaliteit, dat zeker mogelijk is – maar alleen met toestemming van de manager én als alle teams daarbij meedoen. De norm is: éérst moeten de teams aan de slag gaan en voor goed onderwijs zorgen. Echte RvT’s zullen het dan nog niet zijn.’

De onzekerheid over hoe de opleiding SW eruit zou gaan zien, en wat voor gevolgen dat zou hebben voor individuele docenten, was de afgelopen maanden groot. Van der Wal is er van overtuigd dat die zorgen onterecht zijn. De kwaliteit van het onderwijs komt niet in gevaar. Het aantal studenten per groep en het aantal contacturen veranderen niet substantieel. Het bachelorrendement van het domein zit in de lift, en Van der Wal ziet geen reden om te denken dat daarin verandering zal komen. De grote vraag blijft natuurlijk hoe de nieuwe opleiding het zal gaan doen. Zullen studenten die pedagogiek willen doen, niet uitwijken naar andere hogescholen? Van der Wal gelooft er niks van. Social Work wordt volgens haar ‘een sterk merk’.

‘In Rotterdam bestaat de opleiding al twee jaar, daar gaat het prima. De drie opleidingen hebben veel gemeenschappelijk, en we krijgen bij SW straks drie uitstroomprofielen die veel zullen lijken op de oude profielen. Maar het wordt wel spannend.’ Inmiddels worden er binnen het domein allerlei initiatieven ontwikkeld om de naamsbekendheid van de nieuwe opleiding te stimuleren.  (MH)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *