‘We kozen het meest pikante gerecht’


Nico Smeenk, docent aan de opleiding industrieel product ontwerpen, woont en werkt tot de zomer in Chongqing, China. Daar geeft hij les op een partneruniversiteit van Windesheim.

Dit was mijn vuurdoop. Op de tweede dag van mijn verblijf in Chongqing nodigde Ken, één van mijn studenten hier, me uit om samen wat te gaan eten. Met de bus naar het centrum van Chongqing, want daar is de zogenaamde Food Street: één lange aaneenschakeling van kraampjes met eetwaren. Ken koos voor ons beiden resoluut het meest pikante gerecht in de hele straat: spicy and sour rice noodles. Eeeerrrrrgggg heet! Met de tranen over m’n wangen heb ik netjes mijn bakje opgeslurpt (hier in China mag dat, met hulp van eetstokjes). En met zweetpareltjes op mijn voorhoofd wist ik ‘very good…’ uit te brengen. Proef doorstaan: ik ben er klaar voor!

Ik zit hier een tijdje in Chongqing, een stad waar Zwolle qua inwoners ruim tweehonderd keer inpast. Ik ben in China voor een docent-uitwisselingsprogramma met de Chongqing Technology and Business University (CTBU), één van de partneruniversiteiten van Windesheim. Vorig jaar hebben we op de opleiding industrieel productontwerpen docent Li Yiang, van de Arts and Designschool van de CTBU, te gast gehad.

Ik heb van tevoren al wat Chinese lessen gevolgd, maar ik maak me geen illusies: erg veel verder dan ni hao (hallo!) en zai shen (dag!) kom ik niet in het dagelijkse leven. Ik zal daarom veel met Li als tolk werken, daarmee wordt de taalbarrière iets minder onoverkomelijk. Ook Ken doet zijn best mijn Engels te vertalen. Gelukkig heeft productontwerpen veel visuele aspecten: schetsen en gebarentaal helpen vaak om elkaar beter te begrijpen. En als we er dan nog niet uitkomen hebben we ook nog allerlei vertaal apps. Erg handig!

Internationaliseren staat hoog op het prioriteitenlijstje van Windesheim. Ik hoop daaraan op de één of andere manier mijn bijdrage te kunnen leveren met dit initiatief. Ik heb me voorgenomen via de win’ af en toe verslag uit te brengen van mijn wederwaardigheden. Wie weet kan ik zo alvast iets van mijn enthousiasme aan jullie overdragen.

Hartelijke groet,
Nico Smeenk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *