‘Nederlanders zijn super hulpvaardig!’

Xènia Casanovas Díez (21) is een Spaanse uitwisselingsstudent en volgt op Windesheim de minor concept & creation. Ze woont in een studentenhuis aan de Leliestraat en voelt zich helemaal thuis in Zwolle.

“Ik heb het zeker naar mijn zin hier! Ik had verwacht dat de mensen erg kil en afstandelijk zouden zijn, maar dat is helemaal niet waar. Nederlanders zijn superhulpvaardig.

Ik heb nog geen last van heimwee, maar in mijn kamer vind je wel een paar Catalaanse spullen. Zoals de Catalaanse vlag. Catalonië wilt graag onafhankelijk worden van Spanje, en daar geloof ik ook in. Of het lukt weet ik niet. Veel mensen vechten ervoor, maar Spanje wil het niet.

Ik heb trouwens een paar Catalaanse boeken meegenomen hier naartoe. Ik heb juist de exemplaren meegenomen die hier in Nederland niet te krijgen zijn. Zoals een dichtbundel van Cesk Freixas, een bekende Catalaanse zanger. Ik hou eigenlijk helemaal niet van poëzie, maar wel van zijn liedjes. En zo is thuis toch altijd een beetje bij me.

Ik heb een badeendje! Daar zit wel een leuk verhaal achter. Toen een vriendin van mij jarig was, heb ik ‘m als grapje voor haar gekocht. Uiteindelijk heb ik hem niet aan haar gegeven, maar zelf gehouden. Hij heet Duncan en reist nu overal met me mee.”

10-‘Nederlanders zijn super hulpvaardig!’-win 12-08 maart 2017

Daniel Joe Heemskerk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *