Stemming: ‘Ik durf als docent elk onderwerp te bespreken’

Leraren vinden het lastig om gevoelige thema’s, aan te snijden in de les, zoals homoseksualiteit of vrouwenrechten. Kunnen ze over die onderwerpen maar beter zwijgen?

 

Erik Meij03-Stemming(01) ‘Ik durf als docent elk onderwerp te bespreken’-win 11-16 februari 2017
docent lerarenopleiding scheikunde
“Ik vind het ronduit schokkend als het aansnijden van bepaalde onderwerpen taboe is of als leraren dat niet durven. Onderwijs is méér dan kennisoverdracht: het heeft ook een vormende taak. Als je bepaalde onderwerpen vermijdt, worden jongeren eenzijdig gevormd.”

 

03-Stemming(02) ‘Ik durf als docent elk onderwerp te bespreken’-win 11-16 februari 2017


Matthijs Westera (20)

tweedejaars lvo geschiedenis
“Ik begrijp wel dat er leraren zijn die niet snel over bijvoorbeeld homoseksualiteit of de holocaust beginnen met bepaalde bevolkingsgroepen in de klas. Zelf durf ik dat wel. Op een Nederlandse school gelden onze normen en waarden, dus je moet zulke thema’s zonder schuldgevoel kunnen bespreken.”

 

Karin Haar03-Stemming(03) ‘Ik durf als docent elk onderwerp te bespreken’-win 11-16 februari 2017
docent lerarenopleiding basisonderwijs
“Moeilijke gesprekken voeren en begeleiden is ook ingewikkeld. En best eng. Maar dat kun je wel leren en daar ligt een taak voor ons als lerarenopleidingen: dat we aanstaande docenten de vaardigheden en de zelfverzekerdheid meegeven die daarvoor nodig zijn.”

 

03-Stemming(04) ‘Ik durf als docent elk onderwerp te bespreken’-win 11-16 februari 2017


Anneke de Wit (21)

tweedejaars sociaal pedagogische hulpverlening
“Ik denk dat ik weinig moeite zou hebben met het bespreken van die cultuurgerelateerde onderwerpen. Als je maar neutraal bent en niemand kwetst. Omdat ik in het speciaal onderwijs lesgeef, moet ik soms over liefde en seksualiteit praten. Dat vind ik veel lastiger.”

 

03-Stemming(05) ‘Ik durf als docent elk onderwerp te bespreken’-win 11-16 februari 2017
Marjon van der Meulen (30)
tweedejaars master educational needs
“Leerlingen zien hun leerkrachten soms nog vaker dan hun eigen ouders, dus is het belangrijk dat je alles in de klas durft te bespreken. Als er verschillende culturen in de klas zitten, kunnen ze van elkaar leren.” (JS)

 

Lees ook ‘Docenten moeten stelling durven nemen’: http://www.hogeschoolkrantwin.nl/2017/02/16/docenten-moeten-stelling-durven-nemen/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *