‘Snelheid en kracht is essentieel’

Anneloes de Roo, tweedejaars studente sociaal pedagogische hulpverlening, was dit weekend erg sportief bezig. Ze was hard aan het trainen om bobsleepiloot te worden.

Bobsleepiloot? Wat is dat?
Bij het bobsleeën ga je met hoge snelheid naar beneden op een speciale ijsbaan in een team van twee. De piloot is degene die voorin zit en de slee daadwerkelijk bestuurt, de persoon achterin is degene die de slee remt.

Hoe ben je bij bobsleeën gekomen?
Ik ben twee jaar geleden door iemand vanuit de bobsleebond uitgenodigd om eens een testdag mee te doen, omdat ik door mijn atletiek-achtergrond goed kan sprinten: de combinatie van snelheid en kracht is namelijk essentieel voor deze sport. Van het één kwam het ander, en nu doe ik het professioneel. Het is echter moeilijk om je brood ermee te verdienen, dus ik doe ook nog steeds atletiek.

Is het een intensieve sport?
Absoluut. Zeker omdat ik het combineer met atletiek heb ik het erg druk; ik sport vier tot vijf keer in de week en ik heb vaak wedstrijden in het weekend. Het is soms lastig om het te combineren met mijn studie, maar ik heb vanuit Topsport Overijssel een topsportstatus gekregen. Hiermee kan ik bijvoorbeeld tentamens verschuiven of zorgen dat er rekening gehouden wordt met mijn sportrooster als ik tot laat naar school moet. Dit geeft me gelukkig de ruimte die ik nodig heb, want bobsleeën is een mentaal en fysiek zware sport.

Joppe Varkevisser

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *