Fulltime waxen en slijpen

Aan studeren komt Ruben Boelhouwers deze wintermaanden nauwelijks meer toe. Hij is bijna zestig uur per week bezig met het waxen en slijpen van ski’s.

Een paar jaar geleden startte Ruben samen met compagnon Justin RJ Skiservice, een bedrijfje dat onderhoud van ski’s verzorgt. “Dit winterseizoen komen we uit op zo’n 700 paar ski’s. Dat is behoorlijk veel, aangezien we het waxen, slijpen en eventuele kleine reparaties handmatig doen.” Maar juist daarin onderscheidt Ruben zich van de concurrentie, die het werk veelal door machines laat doen. “Het is voor ons erg arbeidsintensief, maar zo krijg je wel de beste kwaliteit.”

Ruben is vierdejaars student industrieel product ontwerpen aan Windesheim Flevoland. Deze maand zou hij eigenlijk moeten beginnen aan zijn afstudeerstage. “Maar dat heb ik uitgesteld tot maart.”

Ruben doet zelf aan wedstrijdskiën (zie foto). “Het is in ons land geen grote sport, maar er is een kleine groep skiërs die best wel goed is.” De wedstrijden worden gehouden op borstelbanen, dat zijn hellingen waarbij je (bij gebrek aan echte sneeuw) over een borstelachtige ondergrond glijdt. “We doen korte slaloms, geen reuzeslalom zoals je op tv vaak ziet, daarvoor zijn de banen veel te kort.”

Op 18 maart is het Nederlands Kampioenschap. Ruben hoopt daar eerste te worden, ondanks een onlangs opgelopen blessure. “Ik heb een rib gekneusd tijdens het skiën. Ik zette alles op alles in een wedstrijd en daardoor ging ik na de finish alsnog onderuit. Maar ik ga de komende weken heel veel trainen, zodat ik weer helemaal in vorm raak.” (WvE)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *