‘Een vluchteling als huisgenoot’

Nick van de Klomp (24) is tweedejaars student journalistiek en woont in Ittersum. De skyline van New York (op canvas) domineert zijn kamer.

“Ik vind New York een heel fascinerende stad. Het is zo belachelijk groot, en niks staat stil. Die gebouwen zijn zo hoog. Alleen al in Manhattan vind je meer nationaliteiten dan in heel Nederland. Dat is toch absurd? Ik ben er helaas maar één keer geweest, zes jaar geleden. Of ik er later zou willen wonen? Nee, dat dan weer niet. Daar vind ik het toch te druk voor.

Ik denk dat ik een van de weinige studenten ben met een eigen kat. Mijn kat heet Loki, maar ik noem hem Monster. Dat past beter, hij is ontzettend ondeugend. Ik had bijvoorbeeld een oude stoel in m’n kamer staan waar hij vaak aan krabde, waarvan ‘ie wist dat dat niet mocht. Maar dan keek ‘ie me regelmatig aan met zo’n blik van: ik ga weer krabben hoor! En dan zette hij langzaam z’n pootje tegen die stoel aan. Monster is de eerste kat die écht van mij is. Bij mijn ouders had ik ook katten, maar Monster voed ik helemaal zelf op. Ook is het veel fijner thuiskomen als je opgewacht wordt door een klein zwart gevaarte dan door een lege kamer.

Ook wel interessant: een van mijn huisgenootjes is een vluchteling uit Eritrea! Hij is niet bij ons gekomen als ‘zielige vluchteling’, want hij studeert ook echt. Hij spreekt alleen nog geen Nederlands of Engels. Dat was in het begin wel lastig qua communicatie. Toen hij net bij ons was, gebruikte hij de spullen van iedereen. Tijdens het koken pakte hij bijvoorbeeld de pannen van mijn huisgenoot. Hij wist niet dat iedereen zijn eigen spullen had. Het was nogal lastig om het hem duidelijk te maken, want hij begreep ons niet. Nu is alles goed tussen ons!”

Daniel Joe Heemskerk

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *