‘De Nederlandse haastigheid kennen ze hier niet’


Pedagogiekstudente Eline Visser vertrok deze week naar Nieuw-Zeeland, voor een stage bij een welzijnsorganisatie. Voor win’ doet ze verslag van haar belevenissen.

eline visser vliegveldLang en vermoeiend. Deze twee woorden beschrijven mijn reis van Düsseldorf naar Auckland. Na ruim zes uur vliegen had ik een tussenstop in Dubai. Daar heb ik vol verbazing rond gekeken; het vliegveld was over de top, ongelofelijk groot en bizar! In de tweede helft van de vlucht, die ruim zestien uur duurde, kon ik aan boord wifi kopen. Hierdoor ging de tijd een stuk sneller. Wel heel gek om gewoon te kunnen praten met je familie als je ergens twaalf kilometer hoog in de lucht hangt, maar dat maakt het juist ook weer leuk.

Na mijn landing werd ik opgehaald en naar mijn nieuwe huis gebracht. Hier woon ik op dit moment samen met vier andere internationale studenten. De komende dagen zal er een huisgenoot vertrekken en komen er weer drie anderen bij. Het is erg leuk om verschillende huisgenoten te hebben en met elkaar op te kunnen trekken.

Ik ben hier nu een paar dagen en het bevalt heel goed. Het weer is heerlijk, de mensen zijn aardig en de sfeer is relaxed. De eerste dag dat ik de omgeving ging verkennen, ben ik al gelijk verbrand. Toch even wennen, van -5 in Nederland naar 25 graden en een dunne ozonlaag waardoor je snel verbrandt.

eline visser aucklandOok moet ik nog wennen aan de mentaliteit. De eerste dag dat ik boodschappen ging doen was ik verbaasd over de vriendelijkheid van de medewerkers. ‘Hello, how are you?’ Ik groette terug en ging er vanuit dat de vraag een beleefdheidspraatje was. Totdat de vraag nogmaals gesteld werd. Oeps, die Nederlandse haastigheid kennen ze hier blijkbaar niet; er werd van mij verwacht dat ik daadwerkelijk antwoord zou geven op de vraag. En zo stond ik bij de kassa met een lange rij mensen achter mij te praten over mijn reis naar Nieuw-Zeeland en over mijn stage. Grappig en raar, omdat je op zo’n moment pas realiseert dat normen en waarden hier  anders zijn dan in Nederland.

Ik heb nog een paar dagen vrij voordat volgende week de trainingsweek voor mijn stage begint. Ik ben benieuwd naar wat mij te wachten staat en hoe ik mijn eerste stageweek zal ervaren. To be continued!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *