‘Komt mijn visum wel op tijd?’

Christina Rahmati en Rima Minasian (beiden van de lerarenopleiding geschiedenis) studeren het komende semester in het buitenland. Christina in de VS, Rima in Rusland. Ze schrijven elkaar brieven over hun belevenissen.

Daar zit ik dan… nog steeds in Nederland, met weinig zekerheid over mijn buitenlandse minor. Over twee weken moet ik al in het vliegtuig richting Moskou zitten. Maar de spanning loopt op: het is namelijk de vraag of mijn visum wel op tijd aankomt. Bij zo’n reis komt veel geregel kijken, maar op een aantal zaken heb ik zelf weinig invloed en ben ik afhankelijk van andere instanties.

Voor wie ooit naar het buitenland wil, hierbij enkele tips om jezelf goed voor te bereiden:

Tip 1. Lees jezelf goed in over het land waar je heen gaat. Ik heb het boek ‘Rusland voor gevorderden’ van Jelle Brandt Corstius gelezen. Een goed boek om me alvast voor te bereiden op een land waar niks gaat zoals gepland, maar uiteindelijk alles tóch goed komt, volgens Corstius. Volgens mij zit ik nu middenin zo’n fase waar het niet helemaal loopt zoals gepland, maar dankzij zijn boek weet ik dat het uiteindelijk vast wel goed komt met mijn visum!

Tip 2. Plan alvast al je afscheidsdineetjes met je vriendinnen. Daar heb je nu immers alle tijd voor. En daardoor vergeet je dat je helemaal geen visum hebt om te kunnen vertrekken, maar ach, tijdens zo’n gezellig etentje is dat bijzaak. Geniet nog lekker van je favoriete restaurantjes, want die moet je toch echt een halfjaar missen.

Tip 3. Pak ruim van tevoren je koffer in. Want je hebt maar één koffer waar al je dikke wintertruien én zomerjurkjes in moeten, dus dilemma’s, dilemma’s! En dan hebben we nog niet eens over de schoenen.10-‘Komt mijn visum wel op tijd’ -win 10-02 februari 2017

En vergeet niet te genieten van het hele proces voorafgaand aan je vertrek, ook al loopt het niet altijd zoals gepland. Het maakt niet uit naar welk land je gaat, uiteindelijk komt het tóch wel goed.

Kus, Rima

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *