‘Een lamp uit Vietnam’

Jorn van der Veen (24) is derdejaars lerarenopleiding geschiedenis. Aan alles in zijn kamer in Groningen kleeft een mooie herinnering: van de lampen tot aan zijn platenspeler.

“Ik heb een van de allereerste platenspelers met een automatische arm. Hij komt uit 1972, en ik heb hem gekregen van mijn opa en oma. Ze deden er helemaal niks meer mee, dus ik mocht hem afstoffen en meenemen. Het is mijn allereerste platenspeler. Van het ongelooflijk simpele en ouderwetse design tot de vastzittende draaiknop voor singletjes, waardoor die nooit gedraaid kunnen worden: ik ‘ken’ hem gewoon en ik vind alles eraan even prachtig.

Mijn kamer wordt al twee jaar verlicht door deze lamp, een beste jongen. Ik heb hem gekocht in Hoi An in Vietnam. Daar heb ik een maand rondgereisd. Hoi An hangt vol met dit soort lampen en ik moest er natuurlijk ook eentje hebben. De reis was zo bijzonder, dat ik heel blij ben dat ik deze lamp heb als aandenken.

Ik heb nog een bijzondere lamp. Eigenlijk het enige voorwerp in mijn kamer dat gelinkt is aan wat ik het liefste doe: acteren. Deze lamp won ik tijdens een weekendje met mijn theatersportvereniging. Het thema was Duizend-en-een-nacht, en ik won omdat ik er heel erg goed uitzag als sultan. Hij doet het prima als olielamp, maar ik gebruik hem eigenlijk alleen voor wierook. Ik heb geen idee waar hij vandaan komt, maar de lamp ziet er niet als een massaproduct. Wie weet komt hij wel uit een sprookjesgrot. Voor de zekerheid ga ik er maar over wrijven, haha. Drie wensen zouden voor mij veel te veel druk opleveren.”

10-‘Een lamp uit Vietnam’-win 10-02 februari 2017

Daniel Joe Heemskerk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *