Pannenkoekenpret: oer-hollandse gezelligheid

Oud-journalistiekstudent Silke Polhuijs zoekt de beste Zwolse plekken om te lunchen, te dineren of te borrelen. Deze week: Holland.13-Pannenkoekenpret oer-hollandse gezelligheid(01)-win 09-19 januari 2017

Met al dat Mexicaanse, Cubaanse en anderssoortig exotische restaurantgeweld in de stad zou je bijna vergeten dat er ook nog iets bestaat als oer-Hollands. Lekker makkelijk. Lekker gewoon. Als je in zo’n bui bent, kun je bij restaurant Holland terecht, waar alles gewoon even heel dichtbij huis voelt.

Omdat ik ook zo lekker gewoon ben gebleven, schuif ik op een koude januari-avond aan bij Holland, wat in een gezellig oud pand zit aan de Thorbeckegracht. Buiten is het donker en winters. Wat Hollandsche knussigheid kunnen we dus wel gebruiken. Vriendin en ik kiezen een tafeltje vlak bij de ingang. Daar hebben we gezelschap van alle staatshoofden die Nederland gehad heeft: onze koninginnen én koning hangen in geschilderde versie boven ons hoofd aan de muur. Erg veel andere Hollandse glorie zie ik niet terug in het interieur: hier en daar wat roodwitblauw en een verdwaald paar klompen aan de muur, maar geen oranje meubels, Willeke Alberti uit de speakers of andere Nederlandse elementen die je terugziet. Maar misschien wilde het restaurant subtiel blijven, en geen hysterisch cliché uitstralen. Oké. Daar zit wat in.

Cliché’s zijn op de menukaart gelukkig wél te vinden. Want daar komen we natuurlijk voor. Pannenkoeken in alle soorten en maten, bijvoorbeeld. En omdat het winter is, kunnen we allerlei soorten stamppot bestellen. Grootmoeders gezelligheid, maar dan gemaakt door een kok. Omdat ik geen stamppot lust, ga ik voor een pannenkoek met appel, kaneel en banaan. De koek is naar verwachting groot, en met mijn mini-maagje krijg ik ‘m niet helemaal op. Maar hij is heel lekker, hoor. Goed gaar en 13-Pannenkoekenpret oer-hollandse gezelligheid(02)-win 09-19 januari 2017rijkelijk belegd. Dat doen ze goed.

Mijn eetgenoot is ook blij: haar pannenkoek met kaas en spek is binnen de kortste keren naar binnen gewerkt. Er zit iets te veel kaas op, maar dat mag de pannenkoekenpret niet drukken. Ook de prijs kan erger: de ene pannenkoek was een tientje, de ander negen euro. Zo heb je een oergezellig avondje voor helemaal niet veel geld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *